Sistemul electronic de eliberare a rețetelor începe să funcționeze. Pentru cardul de sănătate mai e de așteptat
Procesul de eliberare a rețetei electronice a demarat anul trecut în luna iulie. Din acel moment, medicii prescriptori au încercat să utilizeze noul sistem de prescriere a rețetelor, însă nu fără probleme.
Au existat contestatari, au existat și erori ale sistemului. Se pare că, ușor, ușor, medicii se obișnuiesc cu noul mod de prescriere a rețetelor, deși problemele nu se vor sfârși. În luna decembrie 2012, de exemplu, se eliberaseră aproximativ 15.000 de rețete, reprezentând o treime din numărul maxim eliberat într-o lună în județul Ialomița, de 45-50.000 de rețete.
Și anul 2013 a început cu stângul, în primele zile din an sistemul întâmpinând probleme din cauza suprasolicitării. Sistemul a fost accesat de foarte multe ori și s-a supraîncărcat… din cauza numărului mare de pacienți și, implicit, a numărului mare de rețete prescrise. În următoarele zile, când fluxul de persoane generat de perioada post-sărbători a mai scăzut, problemele au fost rezolvate cât de cât.
Numai în primele 10 zile ale lunii ianuarie au fost eliberate peste 15.000 de rețete compensate și gratuite, până la finalul acesteia așteptându-se să se ajungă la numărul maxim de eliberări în județul Ialomița.
Cardul de sănătate, la mâna medicilor de familie
De foarte mulți ani, românii sunt amețiți cu apariția cardului de sănătate. În sfârșit, în luna noiembrie a anului trecut, un program pilot fost implementat în județul Arad și se pare că funcționează. Din acest an, se încearcă implementarea și în restul județelor, numai că medicii de familie se împotrivesc. Ei ar trebui să completeze împreună cu asigurații fișa cu datele medicale și să le distribuie ulterior acest card. Numai că aceștia nu consideră că este obligația lor să facă acest lucru și că ar fi treaba Casei de Asigurări de Sănătate. În plus, nu s-a stabilit deocamdată cine va achiziționa cititoarele de carduri…
„Probabil se va ajunge să se negocieze, să aibă loc discuții pe noul contract-cadru referitoare la acest lucru, ca obligativitate sau ca o stimulare a lor. Nu putem să ne pronunțăm deocamdată”, a declarat Mihai Geantă, directorul economic al CJAS Ialomița.