Candidaţii USR PLUS din Ialomiţa susţin strângerea de semnături electronice şi votul electronic
Siguranţa înainte de toate! Toate acţiunile noastre, personale, dar mai ales profesionale, trebuie să se desfăşoare sub umbrela siguranţei. În condiţiile creşterii alarmante în ultimele zile a cazurilor de Covid-19 în România, devine cert faptul că va trebui să trăim cu virusul în perioada următoare. Medicii din toată lumea spun că măsurile de distanţare socială vor trebuie să devină o obişnuinţă, cel puţin până la apariţia unui vaccin anti-COVID care nu este probabil să apară mai devreme de un an, un an şi jumătate.
Organizaţia USR PLUS Ialomiţa trage un puternic semnal de alarmă, în ideea în care România se pregăteşte de alegerile locale care vor alea loc pe 27 Septembrie 2020. Conform legii 115/2015 fiecare candidat la funcţia de primar trebuie să prezinte liste de semnături ale susţinătorilor care trebuie să cuprindă minim 1% din numărul total al alegătorilor aflaţi pe listele electorale din localitatea în care candidează. Acest lucru presupune sute, mii de semnături. Noi, cei din USR PLUS Ialomiţa, pentru care zeci de membrii au strâns semnături în stradă la ultimele două rânduri de alegeri, şi care ar trebui să facă acelaşi lucru în aproximativ o lună, suntem profund îngrijoraţi de riscurile pe care acest proces le implică şi despre cum poate fi el realizat respectând regulile de distanţare socială pe care prezenţa virusului o impune.
Propunem modificarea legislaţiei şi dezvoltarea soluţiilor pentru a putea realiza acest proces ONLINE. Pentru aceia dintre voi care sunteţi îngrijoraţi de posibilele probleme legate de securitatea datelor cu caracter personal sau posibilele fraude vă dăm doar două contraargumente puternice. Estonia a implementat încă din 2005 un sistem care permite VOTUL integral online, există deci soluţii tehnice care rezolvă foarte bine ambele probleme. De asemenea, vă aducem aminte că actualul sistem este profund deficitar şi că semnăturile pot fi şi au fost uşor falsificate şi nu există procedură pentru a fi verificate. Numai la ultimele alegeri prezidenţiale, BEC a constatat că peste 94.000 dintre cele 230.000 de semnături de susţinere a candidaturii lui Viorel Cataramă sunt similare, dar Curtea Constituţională a decis că acesta nu poate fi un motiv de respingere a candidaturii liberalului, pentru că nu există o procedură legală de verificare a autenticităţii semnăturilor de susţinere. Noi avem rezerve cu privire la toate semnăturile, nu doar cu cele ale candidatului Cataramă.
Implementarea unui sistem alternativ online ar rezolva deci nu doar problema siguranţei prin distanţare socială, ci şi cea a listelor fraudate.