comenzi la domiciliu cliseru.ro

Campanie susţinută a poliţiştilor ialomiţeni în vederea prevenirii furturilor de produse agricole de pe câmp

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/08/2012 | Locale Ialomita

În cursul zilei de luni, 6 august, cu ocazia şedinţei consiliului de conducere, inspectorul şef al I.P.J. Ialomiţa, comisar şef de poliţie Ştefu Viorel, a solicitat şefilor subunităţilor teritoriale şi secţiilor de poliţie rurală, precum şi Serviciului de Ordine Publică, să dispună în regim de urgenţă măsuri ferme pentru prevenirea şi combaterea sustragerilor de produse agricole de pe câmp.

Viorel Stefu, seful IPJ Ialomita

Astfel, s-a dispus ca punctele obligatorii de acces de/din câmp,  precum şi drumurile de exploatare agricole să fie incluse în itinerariile de patrulare, urmând să fie verificată legalitatea transporturilor de produse agricole pe arterele de circulaţie.

Totodată, în perioada imediat următoare vor fi organizate întâlniri cu primarii localităţilor rurale, în vederea identificării unor metode eficiente de organizare a pazei comunale, obligativitate stipulată în cuprinsul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Concomitent cu aceste activităţi, poliţiştii vor efectua verificări cu privire la modul de asigurare a pazei culturilor, subliniindu-se faptul că proprietarii de terenuri pot contribui la prevenirea furturilor prin conştientizarea responsabilităţii pe care o au în asigurarea integrităţii culturilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice sau juridice care deţin, cu orice titlu, terenuri agricole îşi pot organiza, în asociere sau individual, pază culturilor de pe câmp, cu paza proprie sau prin societăţile specializate de pază.   

În prezent sunt efectuate cercetări faţă de mai multe persoane, surprinse în flagrant în timp ce sustrăgeau sau transportau porumbul sau alte produse agricole sustrase din culturile cetăţenilor sau societăţilor comerciale. Poliţiştii continuă activităţile specifice în alte cazuri în care au fost sesizate fapte de furt calificat de pe câmp, pentru identificarea suspecţilor şi recuperarea prejudiciilor produse.

Prevenirea acestui gen de faptă constituie o prioritate în perioada sezonului recoltării, cetăţenii fiind îndrumaţi să solicite sprijinul poliţiştilor aflaţi în patrulare pentru depistarea cu operativitate a infractorilor şi recuperarea bunurilor sustrase!