livrari la domiciliu apa de masa la domiciliu slobozia

Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei? Momelile vaccinale vor fi distribuite atât din avion, de la mică altitudine, cât și prin plasarea manuală la vizuină.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează locuitorii județului că, în perioada 27.09.2016 – 24.10.2016, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel național, campania de toamnă, constând în vaccinarea antirabică a vulpilor, în conformitate cu H.G. nr. 55/16.01.2008, pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România.

Programul de vaccinare antirabică a vulpilor a fost demarat în anul 2012, la momentul actual desfășurându-se a opta campanie.

Eficiența acestui program rezultă din numărul de focare de rabie, înregistrate după demararea acestuia, respectiv: 2012 – 4 focare, 2013 – 9 focare, 2014 – 4 focare, 2015 și 2016 – 0 focare.

Momelile vaccinale vor fi distribuite atât din avion, de la mică altitudine, cât și prin plasarea manuală la vizuină.

Precizăm că rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii efectul este FATAL. Se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.

Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice.

Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie, animalelor domestice.

Comunicat de presă: DSVSA Ialomița – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa| Foto: arhivă