Campania „Nu-ți scăpa casa din ochi!”
În baza prevederilor protocolului de colaborare dintre I.G.P.R. şi Groupama Asigurări S.A., precum şi a rezultatelor foarte bune înregistrate în cadrul campaniilor parteneriale ,,Fii precaut, hoţii nu dorm!,, şi ,,Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!,, desfăşurate în perioada 2011-2012, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi compania menţionată şi-au propus iniţierea Campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe ,,Nu-ţi scăpa casa din ochi!,,. Aceasta se înscrie în prioritatea naţională Prevenirea furturilor şi constituie una dintre direcţiile prioritare de acţiune a Inspectoratului de Poliţie Ialomiţa pentru anul 2013.
Grupul ţintă este constituit din posesorii de locuinţe atât din mediul urban cât şi din mediul rural.
Campania se va derula pe o perioadă de trei luni, în intervalul, mai-iulie 2013, şi are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe iar pentru promovarea mesajelor preventive vor fi folosite ca materiale de suport: 50 de afişe, 2000 de broşuri cu recomandări preventive, 4000 de scrisori adresate cetăţenilor şi un spot audio.
Obiectivele campaniei sunt:
[arrowlist]
- transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă
- distribuirea de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate protecţiei locuinţelor
- organizarea de acţiuni pentru grupuri ţintă
[/arrowlist]
Activităţile pentru realizarea obiectivelor menţionate vor fi desfăşurate de către Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, subunităţile teritoriale, secţiile de poliţie rurală precum şi posturile comunale de poliţie. Acestea constau în întâlniri cu grupuri ţintă (asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale, etc.) precum şi organizarea unor acţiuni în locuri publice.
La nivelul judeţului Ialomiţa, în primele patru luni ale anului 2013 s-au înregistrat 176 furturi din locuinţă, din care 74 în mediul urban şi 102 în mediul rural.
Cel mai frecvent mod de operare a fost pătrunderea în locuinţă prin forţarea căilor de acces – uşi/ferestre, cele mai multe fapte fiind săvârşite în mediul rural, un sfert din spargerile de locuinţe având loc din cauza neglijenţei proprietarilor.
În majoritatea cazurilor de furt din locuinţe s-a urmărit sustragerea de obiecte mici, uşor transportabile, aflate la îndemână, de valoare mare şi eventual, uşor de valorificat, astfel cele mai multe bunuri sustrase au fost electronice şi electrocasnice mici, bijuterii, bani sau telefoane mobile.
Modalităţile de comitere a faptelor sunt multiple, plecând de la cele prin împrietenire, caz în care autorii se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor instituţii sau firme, pătrund în locuinţe cu acceptul proprietarilor şi, profitând de neatenţia acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii, până la cele prin forţarea, ruperea butucului, folosirea de chei potrivite ori escaladare. Un număr mare de furturi din locuinţe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forţarea sistemelor geamurilor termopan. De regulă, în cazul acestor modalităţi, furturile au loc ziua.
Aşa cum reiese din analizele specialiştilor de la Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.G.P.R. aproape 90% dintre hoţi sunt bărbaţi, majoritatea necăsătoriţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani. De asemenea majoritatea furturilor de la sate au loc noaptea iar în oraşe, ziua.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa vă recomandă:
[stextbox id=”info”]
– Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
– Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
– Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
[/stextbox]