Campania națională “Informare acasă! Siguranță în lume!” a ajuns în județul Ialomița
Evenimentul a avut loc joi, 17 mai, la Slobozia, în sala „Europa” a Consiliului Județean, în prezența a peste 200 de elevi, profesori, reprezentanți ai asociațiilor de părinți și directori ai instituțiilor de învățământ.
La eveniment au participat subsecretarul de stat Victor Ionescu, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, vicepreședintele Consiliului Județean, Grigore Cătălin, deputatul Ștefan Mușoiu, precum și reprezentanți ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.
Campania națională “Informare acasă! Siguranță în lume!” se derulează în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte.
Potrivit Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020, avem aproximativ 10 milioane de români în afara granițelor țării, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. Așadar, există o multitudine de situații și probleme cu care aceștia se confruntă.
În acest sens, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu mai multe instituții publice, au lansat, la începutul lunii mai, Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”, ediția 2018.
Campania își propune, printre altele, informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României și urmărește informarea eficientă cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care le au în ţările în care intenţionează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte, numerele de urgență la care pot suna în cazul în care „au căzut în capcana” unui loc de muncă „la negru”, a unui traficant de persoane, despre riscul de a deveni ținta abuzurilor, prin exploatare sexuală sau de altă natură și multe alte forme în care persoanele pot deveni victime în afara granițelor țării.
„După cum spunea colegul meu, sunt 10 milioane de români plecați în afară. Este o problemă cu care nu ne confruntăm doar noi, ca țară, sunt și altele. Cred că este de datoria noastră să facem tot ce putem ca să stopăm această migrație și, de ce nu, să încercăm să aducem cât mai mulți acasă. (…) Prima parte a campaniei se adresează tinerilor până în 35 de ani, care doresc să se ducă afară să studieze, să lucreze, pentru că reprezintă un grup vulnerabil și trebuie să îi informăm cât mai bine despre toate riscurile și despre toate problemele care pot apărea. (…) Ne confruntăm cu multe situații, multe abuzuri, multe lucruri care se întâmplă și care, din păcate, au în centrul lor mulți români. Noi suntem prezenți tot timpul și încercăm să îi ajutăm, prin rețeaua consulară, prin ambasade, prin MAE. Însă, prevenția, știți foarte bine, este mai ieftină decât tratamentul întotdeauna. Și să nu ne gândim niciodată că nouă nu ni se poate întâmpla. Nu uitați, înainte de a pleca afară, informați-vă de pe site-ul mae.ro, unde există și o linie de urgență care funcționează non stop etc.”, afirma subsecretarul de stat Victor Ionescu.
În cadrul evenimentului, deputatul Ștefan Mușoiu a vorbit despre programul de schimb cultural ”Work and Travel”, realizat în parteneriat cu Statele Unite ale Americii pe perioada vacanței de vară, despre oportunitatea de a călători și munci pe teritoriul Uniunii Europene, dar și despre programul ”Start-up Diaspora”, dedicat celor care vor să se întoarcă în țară pentru înființarea unei societăți comerciale. De asemenea, a atras atenția asupra principalelor provocări la care sunt supuși cei care pleacă din țară, printre care lipsa unei informări corecte în ceea ce privește drepturile pe care le au cetățenii europeni, accesul la serviciile medicale, programul de lucru solicitant și salarizarea neproporțională cu munca prestată.
„Sunt de părere că toți cei care optează pentru a munci în străinătate vor avea parte de o experiență de viață care le va modela caracterul și abilitatea de adaptare și vor căpăta noi cunoștințe cu rol important atât pe plan personal cât și pe plan profesional”, a declarat Ștefan Mușoiu, adăugând, însă, că totuși, după astfel de experiențe, realizezi că tot acasă e mai bine.
De asemenea, Ciprian Ghițuleasa, agent specialist în cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, a vorbit despre activitățile derulate privind prevenirea traficului de persoane, prin exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau cerșetorie, dar și despre modalitățile diverse prin care infractorii acționează și cât de ușor unii oameni pot deveni victime ale acestora.
Deși de la an la an numărul victimelor traficului de persoane scade considerabil, totuși există încă sute de cazuri. Anul trecut au existat, de exemplu, peste 660 de victime identificate ale traficului de persoane. Numărul acestora este însă mult mai mare. Important de precizat este faptul că peste 80% dintre victimele traficului de persoane sunt recrutate de către cunoștințe, adică de către persoane în care au foarte mare încredere, fie prieteni, fie vecini, iar principalii recrutori sunt foarte buni psihologi, câștigă ușor încrederea victimelor, se implică în familia potențialelor victime, dau dovadă de bunăstare financiară, de siguranță, se oferă să plătească anumite datorii sau bilete de avion, să ofere cadouri etc.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele discutate în cadrul evenimentului organizat în colaborare cu Instituția Prefectului și Inspectoratul Școlar Ialomița.
Adăugăm faptul că există și un TELVERDE – 0800.800.678, infoline la care se poate apela pentru a fi consiliați cu privire la riscurile traficului de persoane.