Brățara electronică pentru monitorizarea agresorilor în situații în care există un ordin de protecție, arest la domiciliu, control judiciar sub cauțiune, implementată și în județul Ialomița
La nivelul județului Ialomița, în primele opt luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,2%
Șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar-șef de poliție Tudorache Iulian, alături de șeful Biroului Centrul Operațional, inspector principal de poliție Dascălu Ludmila, din cadrul IPJ Ialomița, au prezentat marți, 1 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, dispozitivul de monitorizare a agresorilor aflați sub incidența unui ordin de protecție, în cazul controlui judiciar sub cauțiune, arestului la domiciliu, intrat în dotarea inspectoratului, sistemul de monitorizare fiind operațional începând cu 1 octombrie.
„Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română și a presupus concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală. Începând de marți, 1 octombrie, județul Ialomița a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Totodată, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal”, a precizat inspector principal de poliție Ludmila Dascălu.
La nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ialomița, Compartimentul de Monitorizare Electronică funcționează în cadrul Centrului Operațional, iar din punct de vedere logistic și al resurselor umane funcționează la capacitate, cu 10 operatori SIME.
„Avem echipamente extrem de complexe, iar din acest punct de vedere cu siguranță nu vor fi probleme și, mai mult decât atât, este un sistem extrem de bine pus la punct și sperăm să ajute foarte mult în situațiile privind spețele de violență în familie și control judiciar sub cauțiune sau arest la domiciliu, acolo unde se vor aplica aceste dispozitive”, a adăugat Ludmila Dascălu.
În primele opt luni ale acestui an, polițiștii au emis 81 de ordine de protecție provizorii, 41 fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1.631 cazuri de violență domestică, dintre care 590 în mediul urban și 1.041 în mediul rural.
La nivelul județului Ialomița, în primele opt luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,2% față de perioada corespondentă a anului precedent, de la 566 la 590.
„Un număr mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea acestuia. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere de a sesiza Poliția Română. Au fost înregistrate creșteri comparativ cu perioada similară a anului trecut pentru loviri sau alte violențe de 391 la 401 fapte, amenințare de la 51 la 60 de fapte și nerespectarea ordinului de protecție de la 28 la 43 fapte. (…) După locul comiterii, 265 infracțiuni au fost comise în mediul urban, 324 în rural, 513 la domiciliu, 77 în spațiul public, iar 1 a fost sesizată ca fiind comisă în străinătate. În primele opt luni ale anului 2024 s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor, 610, care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora 619. Instanțele judecătorești au emis 98 de ordine de protecție, 48 provenind din ordine de protecție provizorii. Referitor la nerespectarea ordinelor de protecție au fost sesizate 43 de infracțiuni. (…) Pentru două dintre persoanele cercetate pentru nerespectarea ordinului de protecție provizoriu și a ordinului de protecție au fost dispuse măsuri preventive, două rețineri și două arestări preventive”, a precizat Șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar-șef de poliție Tudorache Iulian, care a prezentat și kitul de monitorizare.