Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița: „10 mai – ziua cu triplă semnificație”
Marți, 10 mai, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița în parteneriat cu Inspectoratul Județean Ialomița, Școala Gimnazială Nr.3 Slobozia, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Slobozia, Școala Profesională „Areta Teodorescu” Grivița, a organizat evenimentul cultural intitulat „10 mai –Ziua cu triplă semnificație” ce a cuprins:
- Evocarea evenimentelor istorice petrecute în luna mai
- Concurs de istorie „Carol I –Regele de Oțel”
- Prezentarea „Regina Maria – Inima României”
- Expoziție de carte organizată de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița.
România și Europa din ziua de astăzi sunt rezultatele finale ale unor procese istorice extrem de îndelungate și complicate. Trei din momentele istorice care au contribuit decisiv la construcția acestor entități politico-teritoriale care ne guvernează și protejează viețile se conjugă armonios la începutul lunii mai, când sunt celebrate: Jurământul lui Carol I, Declarația de Independență a României și Ziua Monarhiei Române.
Evenimentul s-a deschis cu cuvântul doamnei director al Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița care a prezentat pe scurt importanța acestei zile, a mulțumit partenerilor, cadrelor didactice, elevilor și tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui eveniment al cărui scop a fost acela de a identifica principalele evenimente istorice, de a evalua rolul personalităților în evoluția fenomenelor și proceselor istorice, de a identifica elementele de unitate și diversitate în istoria, cultura și civilizația diferitelor state europene și promovarea literaturii istorice, a lecturii ca mijloc optim și sigur de documentare istorică în rândurile elevilor.
Prima activitate cuprinsă în program a constat în evocarea evenimentelor istorice petrecute în luna mai, 2022, și a fost prezentată , pe rând, de doamna inspector școlar pe istorie și științe socio-umane -Dinu Gica, domnul profesor de istorie Stan Adrian Sorin și domnul prof. Cojocaru Silviu-Gabriel.
Cea de-a doua activitate a adus în fața publicului pe tânăra elevă Cristea Maria de la Școala Profesională „Areta Teodorescu” Grivița, care a personificat-o pe Regina Maria, purtând portul popular românesc și a vorbit despre dragostea ei pentru România dând citire unui fragment din testamentul reginei.
Pentru a surprinde personalitatea regelui și rolul acestuia în istoria României, elevii Școlii Profesionale „Areta Teodorescu” Grivița, coordonați de doamna prof. Cipu Florina, au participat la un concurs organizat în 4 grupe, fiecare grupă realizând un poster cu imagini și texte din perioada monarhiei regale, care au fost jurizate de cei din public. Participanții celor 4 grupe au fost felicitați și premiați cu diplome și cărți.
Evenimentul s-a încheiat cu o expunere PowerPoint realizată de bibliotecar Vasile Alina, care a prezentat publicului cărți din colecția Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, ilustrând personalitățile marcante ce au contribuit la instaurarea monarhiei regale.
Istoria rămâne în continuare o disciplină de studiu esențială pentru dezvoltarea personalității elevilor, contribuind decisiv în special la formarea deprinderilor intelectuale și la dezvoltarea unui comportament civic activ. Valorificarea experiențelor trecutului devine astfel o modalitate puternică pentru a securiza realitățile prezentului și a le pregăti pe cele ale viitorului.
Vali Șerban, Documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița