Bărbulești, singura localitate care nu a primit deloc bani de la Consiliul Județean, pentru că are destui!
În ședința extraordinară a Consiliului Județean Ialomița, desfășurată vineri, 10 martie, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind repartizarea pe bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pe anul 2017.
Astfel, s-a aprobat repartizarea sumei de 6.736.000 lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, pentru achitarea arieratelor, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
De asemenea, s-a aprobat repartizarea sumei de 5.006.000 lei, din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, pentru achitarea arieratelor, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructura care necesită cofinanţare locală.
Totodată, s-a aprobat repartizarea pe bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ a sumei de 9.993.000 lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pe anul 2017.
În afară de comuna Bărbulești, toate celelalte 65 de localități au primit diferite sume atât din TVA cât și din cota de 18,5% din impozitul pe venit. Iar pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale și județene, nu toate localitățile au primit fonduri. Printre acestea se află: Adâncata, Albești, Alexeni, Andrășești, Armășești, Bărbulești, Bărcănești, Borănești, Bordușani, Bucu, Ciochina, Ciocârlia, Cocora, Coșereni, Cosâmbești, Dridu, Făcăeni, Gârbovi, Giurgeni, Grindu, Gura Ialomiței, Ion Roată, Jilavele, Maia, Manasia, Mărculești, Mihail Kogălniceanu, Miloșești, Movila, Movilița, Ograda, Roșiori, Sărățeni, Scânteia, Sfântu Gheorghe, Sinești, Valea Ciorii, Vlădeni, Țăndărei, Căzănești, Fetești, Urziceni.
Celelalte au primit fonduri cuprinse între 50.000 lei (Moldoveni) și 500.000 lei (Fierbinți Târg).
Unul dintre consilierii liberali a solicitat președintelui Consiliului Județean explicații cu privire la nealocarea de fonduri către două dintre primăriile liberale, respectiv Miloșești și Bărbulești. Dacă la Miloșești nu au fost solicitați bani pentru drumuri, la Bărbulești este o situație mai specială. Acolo nu au fost alocați bani, pentru că localitatea are deja niște sume importante necheltuite.
„Unul dintre criteriile care au stat la baza repartizării sumelor a fost și capacitatea administrativă a localităților de a gestiona aceste fonduri. La Bărbulești, avem în fondul de rulment, în excedentul acestei localități, 38 de miliarde lei. Am avut discuții cu privire la sumele care au fost repartizate în anii anteriori, și pentru că Bărbulești primește anul acesta, repartizat prin Finanțele Publice, o sumă la fel de importantă, datorită criteriului populației și a veniturilor pe cap de locuitor (..) 11 miliarde lei din TVA și 9 miliarde lei, fiind localitatea care primește cei mai mulți bani… Noi încercăm astăzi să echilibrăm acest buget și să dăm din această sărăcie… discutăm de repartizarea a 110 miliarde lei vechi la 66 de localități, bani total insuficienți pentru a putea dezvolta localitățile acestui județ. Soluțiile stau în altă parte. (…) Vă asigur că nu a existat un dezechilibru în alocarea sumelor între localitățile PNL, PSD, ALDE ”, a explicat președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
Cu privire la acest subiect, prefectul județului, Gigi Petre, susținea că Bărbuleștiul nu are capacitatea administrativă necesară și de aceea nu solicită aceste sume și, în plus, are destui bani în fondul de rulment. Mai mult decât atât, „Bărbuleștiul, fiind străbătut de șoseaua națională, nu poate primi bani decât pe drumuri comunale, dar drumurile comunale în Bărbulești nu au nicio trasare pe hartă”.
„După inundațiile din 1996, concetățenii noștri au construit fără autorizație, exact pe zona care era inundabilă și nu au cum să bage bani pe drumuri comunale acolo. Astea sunt realitățile din Bărbulești”, spunea prefectul.
Cu 20 de voturi pentru, 4 abțineri și o neparticipare la vot, proiectul a fost adoptat.