Bâlbele autorităților în cazul căminului de bătrâni de la Dridu
Recent, prefectul județului, Gigi Petre, a făcut public cazul unor bătrâni care erau cazați în condiții improprii într-un cămin din comuna Dridu, aparținând unei Asociații din Ilfov.
Potrivit acestuia, despre caz a fost informat de către o persoană de la Secretariatul General al Guvernului, iar după mai multe cercetări, în urma cărora a aflat că acest cămin chiar există, a fost trimisă o echipă de la AJPIS, pentru a verifica situația.
Constatările echipei de control au arătat că în „căminul fantomă” beneficiarii trăiau în condiții inumane, în frig, în mizerie, hrana de seară le era lăsată pe un raft pentru că bucătarul lucra până la ora 16.00, iar alimentele erau păstrate în condiții improprii, amestecate, neetichetate, în frigidere sau congelatoare.
Despre toate acestea și multe altele v-am relatat într-o ediție anterioară.
La ora actuală, se pare că lucrurile s-au mai reglat, însă rapoartele finale de la toate instituțiile de control implicate întârzie nejustificat de mult, astfel că nu există o imagine clară a situației.
Mai mult, unele instituții încearcă să se spele pe mâini, să acopere cumva realitatea, să dea vina unele pe altele … sau, mai simplu, să dea vina pe legislație.
La finalul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, susținută miercuri, 3 februarie, s-a discutat și despre acest caz, prefectul reclamând „imobilismul autorităților statului”.
Concluziile preliminare ale inspecției sociale, probate și cu fotografii, după două verificări, efectuate la intervale de timp, arătau, fără tăgadă, că acolo nu erau multe în ordine.
Cu toate acestea, amenzile nu au curs, așa cum era de așteptat, ba din contră. Singura sancțiune contravențională aplicată a fost o amendă de 1.000 de lei, dar nu pentru neregulile sesizate…ci pentru altele.
Prefectul spunea că „s-a solicitat operativ Direcției de Sănătate Publică un control acolo”, însă acesta a venit destul de târziu și, în plus, susținea prefectul, a fost anunțat în prealabil, ceea ce a făcut ca rezultatul să fie fără prea mari urmări.
(…) Eu nu vă acuz de nimic, domnule director, dar este inacceptabil să se dea telefon acolo și să se anunțe că se vine în control. Avem declarații ale celor de acolo”, spunea prefectul.
Directorul DSP Ialomița, Dan Noel, s-a apărat, susținând că lucrurile nu au stat chiar așa cum afirmă prefectul și că era nevoie de administrator pentru a prezenta anumite documente.
Potrivit acestuia, deoarece reprezentantul Asociației nu este din județ, a fost sunată să se prezinte la Dridu.
„Asta a fost tot ce s-a întâmplat. Nu că am anunțat-o că vine controlul. Dânsa, după controlul AJPIS, și-a luat măsurile de a intra în legalitate. Iar pentru ce au constatat acolo a fost sancționată contravențional și va fi în atenția DSP în continuare”, a spus directorul DSP.
Mai mult, susținea Dan Noel, de când funcționează acest centru au fost făcute două-trei controale, de fiecare dată fiind sancționați.
Nemulțumit de răspuns, prefectul a continuat cu citirea adresei trimise de DSP, în urma controlului la respectivul cămin.
„Cele reclamate de dumneavoastră nu se confirmă, cu excepția faptului că în cinci camere mirosul ambient era neplăcut, deoarece acolo erau cazate persoane cu discernământ diminuat, cu deficiențe motrice.
Nu au fost constatate deficiențe cu privire la asigurarea microclimatului în spațiile de cazare, depozitarea alimentelor sau de întreținerea igienică a grupurilor sanitare.
Unitatea dispune de suficiente spații frigorifice pentru depozitarea alimentelor la temperatura indicată de producător. Meniul este întocmit corespunzător, contrasemnat de medicul coordonator și care cuprinde nutrienții necesari, asigurându-se, astfel, un regim de viață echilibrat.
În urma discuțiilor purtate cu majoritatea persoanelor instituționalizate reiese că acestea sunt mulțumite de condițiile de cazare și hrană.
Unitatea a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, pentru deficiențe care nu fac obiectul sesizării dumneavoastră. Domnilor, haideți să vă lămuriți între instituții, că oamenii aceia înghețau de frig acolo, erau 10 – 12 grade în camere. Cum vă puteau spune dumneavoastră beneficiarii că sunt mulțumiți…”, a tunat prefectul, reclamând că există suspiciuni că acest control s-a anunțat pentru ca problemele să fie remediate, acuzație respinsă de directorul DSP.
Discuțiile și presupunerile pe această temă au continuat, ca de altfel și nemulțumirile prefectului față de reprezentanții ITM, DSP și AJPIS, care au întârziat să facă un raport complet, clar, cu privire la acest cămin și la asociație.
„Vreau să știu clar cine trebuia să notifice Ialomița că acel cămin funcționează, care sunt măsurile care s-au luat – evident după măsurile operative -, pentru ca beneficiarii să nu mai sufere. (…) Este foarte bine că s-au remediat unele probleme, dar modul de abordare și controlul pe care l-ați făcut acolo este … (….) Nu este deloc în regulă ce se întâmplă și dacă dumneavoastră considerați necesar să vă anunțați controalele… să vedem dacă și alții au părerile astea. (…) Din fericire, acolo lucrurile au intrat pe un făgaș cât de cât normal, dar din cauza acestei lipse de comunicări și de notificări pe care trebuia să le facă autoritățile locale, era obligația și a inspecției sociale de acolo… Eu nu am știut de existența acestui cămin…”, a adăugat Gigi Petre.
Am aflat totodată că acel cămin este autorizat sanitar-veterinar, centrul funcționând și în baza unei acreditări emise de Ministerul Muncii, iar pe 30 decembrie 2015 au fost depuse documente, prin poștă, pentru reacreditare.
„Nu știam că au beneficiari. Nimeni nu ne-a notificat. Nici sectorul 3, nici primăria nu a notificat de beneficiari. Știam că este autorizat și că va urma să funcționeze. În urma controlului de la ITM, acolo există 10 angajați, doi asistenți medicali, un asistent social, un fochist și șase infirmieri. Ca măsuri lăsate conform legii și pe termen destul de scurt, până pe 7 martie, pentru a intra în legalitate cu personalul”, a explicat directorul AJPIS Ialomița, Silviu Vlădăreanu, care a adăugat că instituția pe care o conduce a efectuat anul trecut controale doar în centrele de copii.
Citește și: Ialomița: Azilul groazei la Dridu. Bătrâni cazați în condiții de lagăr