comenzi la domiciliu cliseru.ro

„Băieții deștepți” de la Hidroelectrica, cercetați de DNA pentru mită de 1,4 milioane de euro

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
23/10/2013 | Stiri nationale

hidroelectricaLa data de 23 octombrie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaților Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de următorii:

  • MIHĂILĂ IOAN, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al  S.C. Hidroelectrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare  de mită
  • BRĂDEAN EUGEN,  director de trading în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A și membru în cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și  Brădean Eugen.

La data de 23 octombrie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaților Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

comunicat de presă: DNA
foto: http://www.hidroelectrica.ro/