comenzi la domiciliu cliseru.ro

Aviz amatorilor de pocnitori! Închisoare de până la un an pentru folosirea fără drept a materialelor pirotehnice

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
31/12/2019 | Lege si Ordine

Peste 4500 de articole pirotehnice au indisponibilizat polițiștii ialomițeni în ultimele 24 de ore, de la persoane care le dețineau fără drept, în vederea comercializării.

În data de 30 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme Explozivi și Substanţe Periculoase, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fetești, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, pe raza municipiului Fetești, în urma activităţilor investigative fiind identificate 4186 de articole pirotehnice, din categoriile P1, F2, și F3.

Deoarece materialele pirotehnice au fost deţinute în alte condiții decât cele legale, poliţiştii au luat măsura indisponibilizării acestora.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, și ,,orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept”  fapte prevăzute şi pedepsite de art. 37 lit.a și c din Legea 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive.

***

La data de 30 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au acționat pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice autorizate, pe raza municipiului Slobozia.

Astfel, în zona Pieței Agroalimentare, a fost depistat un bărbat de 31 de ani, din municipiul Urziceni, care avea în portbagajul autoturismului 36 de baterii de artificii cu peste 150 de focuri categoria F2.

Polițiștii au întocmit pe numele bărbatului un dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice.

***

Tot ieri, în zona centrală a municipiului Slobozia, polițiștii au depistat o tânără, de 19 ani, din orașul Amara, care deținea fără drept, în vederea comercializării, 385 de artificii cu 20 de focuri din categoria F2 .

Și în acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Fiți precauți! Atenție la obiectele pirotehnice! Chiar dacă unele dintre acestea sunt de dimensiuni mici pot fi periculoase și pot cauza răni! 

În calitate de persoane fizice, puteți cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

 Atragem atenția asupra faptului că utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.