Autoritățile, poliţiştii și jandarmii s-au întâlnit cu părinţii elevilor Liceului Tehnologic A. I. Cuza
Conducerea Liceului Tehnologic Al. I. Cuza din Slobozia a organizat miercuri, 13 februarie, la Casa de Cultură a municipiului Slobozia, o întâlnire cu aproximativ 200 de părinţi ai elevilor unităţii de învăţământ, din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.
La eveniment au participat poliţişti de proximitate de la nivelul Serviciului Ordine Publică şi Poliţiei municipiului Slobozia, cadre didactice, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean, Jandarmeriei, administraţiei publice locale și judeţene și a avut un caracter preventiv-informativ.
Pe parcursul dezbaterii au fost evidențiate problemele din unitățile de învățământ, începând de la rezultatele examenelor și simulărilor, până la siguranța în școli, dimensiunile fenomenului infracţional în rândul minorilor, cauze şi factori care favorizează săvârşirea de fapte penale dar și multe alte aspecte.
99 de elevi exmatriculați din cauza absențelor și 17 din motive disciplinare
Inspectorul general școlar, Otilia Dumitru, a vorbit părinților despre campania demarată de Inspectoratul Școlar, aceea de a discuta cu părinții elevilor, susținând că fără sprijinul acestora efortul inspectoratului, de a-i readuce pe elevi pe făgașul normal, nu va avea rezultatele scontate.
„Am avut simularea acum pentru bacalaureat și pentru clasa a VIII-a. Procentul de promovare la bacalaureat, pe cele două probe, română și matematică, la nivelul județului, a fost de 33%. 45% dintre elevi au luat note peste 5 la limba română și 24% au luat note peste 5 la matematică. La clasa a VIII-a, la simulare, am avut un mic câștig, unde la română au promovat aproape 67%, iar la matematică 46%. În total, la nivelul județului au promovat 57%, procent mai mare decât anul trecut. Nu este o bucurie, dar este un câștig. Cum putem să-i ajutăm să facă față unui examen de maturitate? Există programe de tot felul la nivelul unităților de învățământ, dar trebuie să facem împreună front comun pentru a-i aduce la un anumit nivel. Este dificil. Iar sprijinul nostru cel mai mare trebuie să-l avem din partea dumneavoastră, al părinților. Aici au venit aceiași părinți care se interesează de fiecare dată. Cei care nu vin la școală, nu au venit nici aici”, spunea Otilia Dumitru.
Inspectorul general școlar a mai vorbit părinților și despre numărul de absențe dar și despre problemele de disciplină ale elevilor, care au dus la exmatricularea a peste 100 de elevi la nivelul județului.
„În primul semestru, s-a înregistrat cel mai redus număr de absențe din ultimii patru ani, acest rezultat fiind ca urmare a deciziilor luate de către conducerea școlilor, ca acei elevi, în special din clasele a XI-a și a XII-a, care înregistrează multe absențe sau care ridică probleme de disciplină, să fie exmatriculați. Avem 99 de elevi care au fost exmatriculați din cauza absențelor și 17 din motive disciplinare”, a mai spus Otilia Dumitru.
Nu au lipsit discuțiile pe marginea viitoarelor examene pe care le vor susține și a capacității elevilor de a le promova, părinții fiind sfătuiți să-și evalueze, la rându-le, copiii, pentru a alege în cunoștință de cauză ce este bine pentru viitorul copilului lor.
„Învățământul profesional este o șansă extraordinară pentru unii copii, pentru că le oferă o calificare. De exemplu, la liceul Cuza, de la toamnă, după 25 de ani, vom avea cursuri pentru cei din clasa a X-a, de sudori. Intenționăm ca tot aici să facem și o cantină- restaurant și un cămin în regim de hotel.”
Educația, experimentul eșuat al fiecărei guvernări
Sunt de notorietate multiplele schimbări din învățământ care nu au avut rezultatul scontat. După ´89, fiecare guvernare a încercat metode noi, „revoluționare”, dar care, din nefericire, nu au făcut altceva decât să bulverseze, iar calitatea actului educațional să scadă simțitor. Cadrele didactice s-au arătat de nenumărate ori depășite de situație, iar mulți dintre elevi nu au nici cea mai vagă idee la ora actuală despre rostul pe care îl are educația în creionarea viitorului lor.
Au alte repere după care se ghidează, unele fără legătură cu școala, mulți dintre ei au probleme de comportament, sunt agresivi, superficiali, derutați și din ce în ce mai slab pregătiți. Cei care au reușit, însă, să obțină performanțe, chiar și în astfel de condiții, în viitor nu se vor mai regăsi în societatea românească, din ce în ce mai degradată moral. Vor alege alte țări, unde inteligența lor va fi recunoscută și valorificată. În prezent, în școli, pe primul loc a ajuns să fie siguranța elevilor și a profesorilor și nu investiția în calitatea actului educațional.
La ora actuală, elevii își umilesc profesorii, care, inevitabil, cedează nervos. La ora actuală, elevii vin la școală ca la o prezentare de modă sau devin de o agresivitate feroce din motive puerile. Vina pentru această stare de fapt este una comună, și aparține deopotrivă atât părinților, cât și cadrelor didactice, dar nu în ultimul rând autorităților, de la nivel local și central. Ce au de gând autoritățile de la nivel local? E greu de cuantificat, deși nu multe sunt măsurile pe care le vor lua.
Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a arătat că, în acest an, se are în vedere asigurarea pazei în toate școlile din municipiu, dar și amplasarea unor camere video în locuri cu potențial infracțional, arătând că siguranța este prioritară.
Acesta i-a îndemnat pe părinți să își supravegheze mai atent copiii, să fie mai fermi în educarea lor, să le observe comportamentul, anturajul, pentru a „înăbuși din fașă” posibilele infracțiuni pe care ar fi tentați să le săvârșească.
În schimb, vicepreședintele Consiliului Județean, Ștefan Mușoiu, a vorbit despre investiția în resursa umană, de pe urma căreia societatea va avea de câștigat înzecit în viitor, subliniind totodată importanța pe care o au părinții în educarea copiilor, pe lângă cea oferită în școală.
Vicepreședintele C.J. a reclamat, în context, lipsa de repere morale, dar și efectul de cele mai multe ori nociv al mass-media care, în goana după audiență, promovează non-valori, susținând de asemenea nevoia de comunicare între părinți și copii, pentru ca distanța dintre generații să se micșoreze și să existe o oarecare înțelegere între cele două părți implicate.
Subprefectul Marin Constantin și-a axat discursul în general pe rezultatele obținute de elevi în urma examenelor, concluzionând că, la ora actuală, „școala are o problemă” din acest punct de vedere. Subprefectul a afirmat că trebuie să se facă urgent ceva pentru ca aceste rezultate să fie mai bune, iar actuala generație să nu fie una ratată. De asemenea, a vorbit și despre profesorii față de care se manifestă prea multă clemență când nu își fac datoria, dar și despre experimentele eșuate din educație.
„Școala a fost un lot experimental. Unul negativ. Au fost atâtea schimbări în școală, cum nu au fost în niciun alt domeniu. Fiecare guvernare a avut experimentul ei, care s-a dovedit în cele din urmă eșuat. Cred că trebuie să găsim cu toții o soluție pentru a crește promovabilitatea”, afirma acesta.
În final, președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, i-a adus în discuție în primul rând pe părinți, catalogându-i ca fiind „primii educatori” ai copiilor.
„Când școală nu e, nimic nu e. Când părinții uită de menirea lor fundamentală, din timpurile biblice, de a fi primii educatori, totul va curge sub semnul întâmplării, hazardului, sub semnul absolut al impredictibilului. Sunt părinți solitari și sunt părinți solidari. (…) Eu mizez pe acești părinți solidari cu proiectul educațional (…)”, declara Silvian Ciupercă.
În cadrul aceleiași întâlniri, atât reprezentanți ai poliției cât și ai jandarmeriei au dezbătut dimensiunile fenomenului infracţional în rândul minorilor, cauzele şi factorii care favorizează săvârşirea de fapte penale, răspunderea penală şi contravenţională a minorilor, consecinţele nerespectării legilor, cauzele şi condiţiile generatoare de accidente rutiere, consecinţele nefaste ale accidentelor rutiere şi alte subiecte de interes menite să prevină implicarea tinerilor în comiterea unor fapte de natură penală.
Trebuie menționat și faptul că la începutul ședinței, toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria lui Cozaru Daniel, elev al liceului, care și-a pierdut viața într-un accident rutier.
Totodată, comisarul șef Cazacu Constantin a prelucrat cu persoanele prezente, diverse cazuri de înşelăciune, furturi cât şi fapte comise cu violenţă.
Astfel de întâlniri vor continua și în alte licee din județ, cea de la Cuza fiind a doua organizată până în prezent, după Liceul Pedagogic.