Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru pasajul de la Drajna
Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de joi, 28 mai, o hotărâre care aprobă indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Pasaj denivelat superior pe DN 21 km 105+500”, județul Călăraşi.
Aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi pasajului de la Drajna a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern, în baza unei propuneri formulate de ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Primul ministru Ludovic Orban a apreciat că proiectul este chiar o veste bună, susținând totodată că ultima oară a stat o oră și jumătate la bariera de la Drajna.
„După ani de aşteptări, astăzi facem un pas important înainte în eliminarea blocajelor înregistrate într-unul dintre cele mai aglomerate noduri rutiere din România. Noi vom amenaja acolo un pasaj rutier, de-a lungul DN 21, peste calea ferată Bucureşti-Constanţa şi peste intersecţia DN 3A. În fundamentarea necesităţii implementării acestui obiectiv am ţinut cont de media zilnică anuală înregistrată în prezent, respectiv 11.300 de vehicule pe zi. Cu menţiunea că, în desfăşurarea traficului, în configuraţia actuală a infrastructurii, se înregistrează un timp de aşteptare de 30-45, chiar 60 de minute”, a spus ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Următorii pași vor fi scoaterea la licitație a proiectului tehnic și a execuției.
Reamintim faptul că în luna octombrie 2019, CNAIR recepționa Studiul de Fezabilitate pentru acest obiectiv, eveniment susținut la Slobozia, la conferință participând reprezentanți ai CNAIR, DRDP Constanța, ai firmei Search Corporation, care au întocmit SF-ul, dar și deputați și senatori, autorități publice locale și județene.
Pasajul va fi amplasat în vecinătatea satului Drajna Nouă (comuna Dragalina) din județul Călărași. Drumul, care este tranzitat zilnic de mii de autovehicule, face legătura între Brăila, pe DN21, Slobozia, Drajna, Autostrada Soarelui, iar prin DN3A cu Fetești și Lehliu Gară. Este un nod rutier extrem de important, însă de multe ori traficul este blocat zeci de minute, din cauza barierei CFR, creându-se cozi kilometrice.
Datele măsurătorilor arată că între anii 2010 – 2015 a avut loc o creștere continuă a traficului, de 9,2%/an, pe întreg sectorul de drum, iar de 5,9% pe sectorul Slobozia și DN3A, iar în 2016 a fost contorizată o creștere cu 40% a traficului, raportat la anul anterior. De asemenea, datele din septembrie și octombrie 2019, au confirmat aceleași rezultate privind creșterea valorilor de trafic.
Realizarea acestui pasaj denivelat, care va avea patru benzi, ar spori capacitatea și siguranța circulației și ar reduce durata de deplasare și poluarea atmosferică.
Șeful de proiect al Search Corporation, Ibramaihan Janda, spunea că pasajul de la Drajna va fi realizat începând de la nodul rutier de la autostradă, spre Slobozia, unde se va amenaja un sens giratoriu, se va merge paralel cu DN21, va traversa calea ferată și DN 3A şi se va descărca, de asemenea, într-un sens giratoriu, la intersecția cu DC 20, în comuna Dragalina.
Potrivit SF-ului au fost avansate mai multe variante de lucru ale pasajului suprateran.
Valoarea investiţiei privind construirea pasajului este estimată la circa 95 – 110 milioane de lei, urmând ca valoarea finală să fie stabilită după aprobarea indicatorilor tehnico – economici. Prima variantă este estimată la 95 – 100 de milioane lei, iar varianta 2 la 105 – 110 milioane lei.
Pasajul ar putea fi finalizat undeva prin anul 2022.