Atenție la înșelăciunile cu locuri de muncă în străinătate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În cursul zilei de luni, 23 iulie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Feteşti au fost sesizaţi de către doi bărbaţi de 41, respectiv 54 ani, ambii domiciliaţi în comuna Borduşani, despre faptul că un tânăr s-a oferit să le intermedieze obţinerea de locuri de muncă în străinătate. Deşi fiecare dintre persoanele abordate de suspect au plătit “comisionul” solicitat, ulterior, acesta nu i-a mai contactat pentru a-şi onora obligaţiile.

Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că una dintre victime, bărbatul de 54 ani, a citit un anunţ de angajare într-un ziar, a sunat la numărul de telefon indicat, la care a răspuns un bărbat recomandându-se a fi reprezentantul unei firme din Bucureşti, şi care le-a oferit un loc de muncă în străinătate. Pentru angajare, suspectul a solicitat victimei să plătească într-un cont bancar suma de 76 euro şi 130 lei, reprezentând costul biletului de transport şi asigurarea pentru perioada de şedere. Întrucât nu a avut bani, acesta nu a onorat oferta, însă le-a spus despre anunţ prietenilor săi, alţi doi bărbaţi de 41 şi 54 ani, care după ce au discutat telefonic cu aşa-zisul angajator, la solicitarea acestuia, au mers la o bancă din municipiul Feteşti, unde au depus fiecare câte 76 euro şi 130 lei, într-un cont pe numele angajatorului. Totodată, bărbaţii au depus aceleaşi sume de bani şi pentru rudele sale, doi bărbaţi de 28 şi 34 ani, domiciliaţi în Borduşani şi Feteşti. Conform înţelegerii, promitentul urma să trimită contractele de muncă şi un card prin curier. Observând că suspectul nu şi-a onorat promisiunea şi i-a contactat telefonic din nou, percepând alte sume de bani, şi-au dat seama că au fost induşi în eroare şi au sesizat organele de poliţie. În cauză au fost efectuate verificări şi în legătură cu firma angajatoare rezultând că aceasta nu există şi se continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a autorilor înşelăciunii şi a persoanelor implicate, precum şi pentru recuperarea prejudiciului. S-a întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune. În total, de la părţile vătămate identificate până în prezent, suspectul şi-a însuşit, în mod injust, aproximativ 1.900 lei.

• Atenţie! Pentru a nu deveni victima a unei astfel de infracţiuni, poliţiştii ialomiţeni recomandă cetăţenilor: – să se intereseze şi din alte surse dacă promisiunile făcute de o persoană privind capacitatea sa de a oferi un loc de muncă sunt realizabile; – înainte de a efectua deplasarea, să cunoască numărul de telefon al Ambasadei României în ţara respectivă; să contacteze ambasada ţării în care urmează să se deplaseze, pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru a lucra sau studia în ţara respectivă; – să consulte un jurist în ceea ce priveşte clauzele unui contract de muncă, înainte de a-l semna; – să evite semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul ”şi alte tipuri de activităţi” sau „toate activităţile la cererea angajatorului”; – să se asigure că agenţia prin intermediul căreia a căutat un loc de muncă funcţionează legal; – să se arate suspicios în promisiunile verbale susţinute de orice fel de argument; – să fie atent la orice angajament privind procurarea documentelor de călătorie de către o altă persoană; – să refuze orice angajament care ar putea duce la şantaj (plata unor servicii, a transportului etc.); – să nu ezite în a executa fotocopii ale paşaportului şi documentelor de călătorie pentru a le lăsa la o persoană de încredere; – să comunice unei persoane de încredere detaliile privind locul unde va efectua deplasarea; – să nu înmâneze niciunei persoane actele de identitate; aceste acte pot fi reţinute doar de către oficialităţile de la vamă sau de poliţie.