comenzi la domiciliu cliseru.ro

Atenție la hoții de animale!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
17/04/2014 | Lege si Ordine

Având în vedere că se apropie Sărbătorile Pascale şi că sunt persoane care urmăresc, în această perioadă, câştigarea de sume de bani nu prin practicarea unei munci cinstite, ci prin comiterea de furturi de animale, Inspectoratul General al Poliţiei Române a demarat, la nivel naţional, o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor de animale şi pentru verificarea legalităţii sacrificării şi comercializării animalelor.

În acest context, poliţiştii ialomiţeni în colaborare cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, vor desfăşura activităţi ce au ca scop verificarea legalităţii transporturilor de animale vii şi a produselor din carne, identificarea cărnii provenite din sacrificări ilegale şi confiscarea acesteia, precum şi identificarea persoanelor care valorifică ilegal animale în abatoare şi pieţe.

Exemplificăm:

În cursul nopţii de 15/16 aprilie a.c., efectivele Secţiei Rurale Slobozia au acţionat pe linia prevenirii furturilor de animale.

În filtrul constituit pe Drumul Judeţean 201 B, poliţiştii au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire pentru trei autoutilitare, ai căror conducători auto nu au respectat indicaţiile şi şi-au continuat deplasarea.

La scurt timp, poliţiştii au reuşit interceptarea acestora, iar în urma controlului efectuat în interiorul autoturismelor au depistat mai multe fragmente de piei de origine animală (ovine).

Poliţiştii au identificat cei trei conducători auto în persoanele a trei tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 29 de ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea. În autoutilitarele conduse de aceştia se mai aflau cinci persoane cu vârste cuprinse între 28 şi 63 de ani, toţi din judeţul Tulcea.

În urma constatărilor, poliţiştii au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 5.495 de lei, pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, HG 984/2005 pentru transportul fără autorizaţie a produselor de origine animală, Legii 12/1990 pentru efectuarea de acte de comerţ ilicite.

Totodată, faţă de cei trei conducători auto a fost luată măsura complementară de reţinere a permisului de conducere.

 ***

Două persoane cercetate de poliţişti, întrucât sunt bănuite de comiterea infracţiunii de furt calificat / Prejudiciile recuperate în totalitate

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din oraşul Ţăndărei este cercetat de poliţişti, fiind bănuit de poliţişti că în noaptea de 11/12 aprilie a.c., a pătruns în curtea unui concetăţean şi a sustras mai multe păsări.

Poliţiştii anchetează şi un alt tânăr de 26 de ani, din comuna Traian, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. În fapt, cel în cauză este bănuit că în noaptea de 14/15 aprilie a.c., a pătruns în curtea unui consătean şi a sustras acestuia un cal şi o căruţă.

În ambele cazuri prejudiciile au fost recuperate în totalitate şi restituite părţilor vătămate, cercetările fiind continuate pentru probarea întregii activităţi infracţionale a celor în cauză.

Pentru prevenirea acestei categorii de infracţiuni, se recomandă asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor, garajelor, padocurilor sau coteţelor, asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii.

Totodată, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu invite în curte persoane care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curţii şi modul în care este asigurată securitatea animalelor şi păsărilor, iar în situaţia în care intră în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, să reţină, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează.

Respectând aceste măsuri minime de prevenire vor evita să devină victima hoţilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid.

 Dacă sunteţi victima unei astfel de infracţiuni, iată cum ar trebui să procedaţi:

  • sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112, număr gratuit,
  • aşteptaţi venirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luând măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului.