comenzi la domiciliu cliseru.ro

Atenție la escroci! Metoda „Premiul”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
03/04/2015 | Lege si Ordine
Actualizat: 16 mai 2016

Poliţia Municipiului Slobozia a fost sesizată de către un bărbat de 59 de ani despre faptul că a fost prejudiciat cu o sumă importantă de bani după ce a dat curs solicitării unei persoane necunoscute.

Păgubitul a fost contactat telefonic şi a fost informat că urmează a fi beneficiarul unui premiu substanţial, cu anumite condiţii.

Partea vătămată, din municipiul Slobozia a sesizat poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale, despre faptul că a fost victima unei înşelăciuni prin metoda apelului telefonic.

Cel în cauză a fost sunat pe telefonul fix de către un bărbat care susţinea a fi directorul unei firme de telefonie şi care l-a informat că este câştigătorul unui premiu în valoare de 11.000 de euro, iar pentru a intra în posesia câştigului trebuie să depună într-un cont suma de 16.000 de lei, reprezentând taxe notariale.

Pentru a determina victima să efectueze transferul de bani, persoana necunoscută a comunicat victimei numele unui cunoscut notar de pe raza municipiului Slobozia care urma să perfecteze documentele, precum şi faptul că un poliţist îl va însoţi la ridicarea premiului.

Partea vătămată a efectuat transferul celor 16.000 de lei, ulterior văzând că nu este contactat de notar pentru a perfecta actele şi-a dat seama că a fost înşelat.

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate atât pentru identificarea persoanelor bănuite cât şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă: 

Nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs organizat de o firmă cu renume; 

Nu transmiteţi nimănui datele dumneavoastră de identificare sau codul numeric personal; 

Nu acceptaţi să trimiteţi în avans persoanelor necunoscute, sume de bani pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător; 

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare; 

Dacă totuşi aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, sesizaţi Poliţia, ajutând în acest fel la “demascarea” infractorilor.