comenzi la domiciliu cliseru.ro

Atenţie la escroci! Aceștia obțin bani în urma unor accidente rutiere fictive

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
09/01/2013 | Lege si Ordine

Două persoane din judeţul Ialomiţa au rămas fără sume importante de bani, după ce au dat curs unor solicitări formulate de persoane necunoscute prin intermediul telefonului. Poliţia atrage atenţia cu privire la modurile de operare folosite de această categorie de infractori  şi reiterează recomandarea de a sesiza de îndată orice tentativă de înşelăciune.

 În cursul zilei de marți, 8 ianuarie, două persoane au sesizat Poliţia despre faptul că au fost victimele unor infracţiuni de înşelăciune. În ambele cazuri, acestea au fost abordate de persoane care susţineau că le sunt rude şi le-au  solicitat, sub pretextul că au fost implicate în evenimente rutiere, diferite sume de bani.

În jurul orei 15.30, Poliţia Oraşului Căzăneşti a fost sesizată de către un localnic în vârstă de 66 ani, despre faptul că în urmă cu puţin timp un bărbat necunoscut i-a solicitat suma de 200 lei, reprezentând contravaloarea a şase cartele reîncărcabile a câte 5 euro fiecare.

Partea vătămată a declarat poliţiştilor că în cursul dimineţii a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat ce susţinea că este fiul său şi că a fost implicat într-un accident rutier în calitate de conducător auto, în urma căruia a rezultat rănirea unei persoane. Urmare mai multor discuţii purtate cu partea vătămată, suspectul l-a convins pe bărbatul de 66 de ani să achiziţioneze şase cartele reîncărcabile de câte 5 euro fiecare şi să-i comunice codurile de reîncărcare.

În aceeaşi zi, victima a fost contactată de fiica sa, care a verificat veridicitatea celor prezentate anterior, moment în care partea vătămată a constatat că a fost înşelată şi a sesizat Poliţia.

Un caz similar a fost sesizat în aceeaşi zi, în jurul orei 17.00, de un bărbat în vârstă de 66 de ani din oraşul Ţăndărei.

Şi de această dată, victima a fost contactată telefonic de către un bărbat care susţinea că este fiul său şi că a fost implicat într-un accident rutier în care a vătămat un copil. Sub pretextul că are nevoie de bani pentru a plăti intervenţia chirurgicală a victimei accidentului, fără a preciza cuantumul, i-a solicitat să îi trimită o sumă de bani prin intermediul unei tranzacţii bancare. Victima s-a deplasat la unitatea bancară indicată de făptuitor unde, pe un nume comunicat la telefon, a depus suma de 732 euro.

După ce tranzacţia a fost încheiată, victima l-a contactat telefonic pe fiul său, care i-a infirmat faptul că ar fi fost implicat într-un eveniment rutier.

În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

* * *

Pentru a nu deveni victima unei astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor să refuze orice persoană necunoscută care le solicită, sub diferite pretexte, sume de bani sau bunuri, chiar dacă le lasă drept garanţie obiecte sau bani de a căror valoare nu sunt siguri.

În cazul în care sunt abordaţi de astfel de persoane, recomandăm cetăţenilor să reţină semnalmentele acestora, obiectele de îmbrăcăminte, eventual marca şi numărul de înmatriculare al autoturismului cu care aceştia se deplasează. Nu în ultimul rând, îi sfătuim să apeleze de îndată numărul de urgenţă 112 şi să aducă la cunoştinţa Poliţiei orice tentativă de înşelăciune, indiferent de modul de operare.