Atenție la escroci!
Deşi în nenumărate rânduri Poliţia a atras atenţia cu privire la modurile de operare folosite de escroci, fapt ce ar fi trebuit să pună în gardă cetăţenii, există încă situaţii în care inventivitatea infractorilor continuă să facă victime.
O femeie de 59 de ani, din oraşul Amara a sesizat poliţia cu privire la faptul că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune prin metoda „accidentul”.
Partea vătămată a relatat anchetatorilor că a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut care a pretins că este fiul său şi că a fost implicat într-un accident rutier soldat cu victime. Bănuitul a solicitat femeii 200 de euro şi 1.000 de lei, pe care cea în cauză i-a înmânat unui presupus avocat în parcarea unui magazin.
Ulterior, partea vătămată şi-a contactat fiul pe mobil şi a realizat că a fost înşelată.
* * *
Poliţiştii ialomiţeni vă atrag atenţia să nu vă lăsaţi înşelaţi de persoanele care vă promit că vă ajută să obţineţi un loc de muncă în străinătate în schimbul unor sume de bani.
Doi ialomiţeni de 27 şi 43 de ani au accesat pe Internet un anunţ în care se anunţa că se caută persoane ce urmează a fi angajate într-un stat al Uniunii Europene.
Pentru a obţine mai multe detalii, părţile vătămate au contactat telefonic persoana bănuită, care a menţionat că pentru recrutare trebuie să depună fiecare persoană interesată câte 30 de euro într-un cont bancar.
După ce bărbaţii au depus sumele de bani nu au mai reuşit să contacteze persoana bănuită, întrucât aceasta avea telefonul închis.
Poliţiştii au întocmit în ambele cauze dosare penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanelor bănuite şi a recuperării prejudiciilor cauzate.
Pentru a nu deveni victima a unei astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă:
Verificaţi dacă ruda în cauza a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar află această şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii 112 pentru a cere asistenţă!
Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.
În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupă mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.
Nu primiţi în locuinţa persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu.
Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni.
Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să va contacteze în prealabil pentru a le confirmă veridicitatea solicitării!
Oricine poate fi victima unui accident, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.
Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
* * *
Nu daţi curs anunţurilor din ziare, internet sau alte forme de publicitate, până nu verificaţi seriozitatea lor.
Intermedierile de locuri de munca în străinătate sunt făcute numai de către firmele acreditate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
Solicitaţi certificatul de acreditare al firmei, in caz de dubiu sesizaţi imediat Poliţia.
Nu acceptaţi oferte venite de la persoane fizice.
Atenţie la ofertele de muncă în străinătate. Principalele modalităţi de recrutare sunt cele în care se prezintă condiţii financiare deosebit de avantajoase.
Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni.