comenzi la domiciliu cliseru.ro

Aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței…

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/10/2012 | Locale Ialomita

intersectie matei basarab - strada ialomitei - sloboziaAștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. Doar ce s-a făcut roșu, iar în față am trei mașini. Aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. Este roșu de ceva vreme, iar în față am trei mașini. Aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. Este roșu de mai bine de un minut, iar în față am trei mașini. Aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. S-a făcut verde, iar în față mai am trei mașini. Sper să reușesc… Aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. N-am reușit, s-a făcut iar roșu și în față mai am două mașini. Aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. S-a făcut roșu de ceva vreme și în față mai am două mașini… Este evident că dacă voi continua tot așa, cititorul ori se va plictisi, ori se va enerva. Același lucru se întâmplă tuturor șoferilor care depind de acest semafor.

Povestea se repetă aproape în fiecare zi, mai ales la orele dimineții. Și nu de ieri de azi, ci de foarte multă vreme. Atât de multă, încât aproape toți șoferii din Slobozia au ajuns să cunoască semaforul buclucaș. Și toți, mai mult sau mai puțin disciplinați de felul lor, ajung să treacă pe culoarea roșie, fără a mai sta prea mult pe gânduri. De galben nici nu mai vorbim… Ba mai mult! Dacă vreunul are un gram de reticență, este împins de la spate cu claxoane, blițuri și vorbe de duh.
Observând acest lucru, am putea spune că șoferii slobozeni sunt indisciplinați în trafic. Și nu mă refer la cei din second-hand-urile cu numere de Bulgaria – aceia sunt o categorie aparte despre care vom discuta cu altă ocazie. Vorbim de șoferii cu experiență, bun simț, spirit civic și care cunosc regulile de circulație.

semaforConsider că în momentul în care astfel de șoferi tind în număr tot mai mare să capete un comportament indisciplinat, ușor agresiv și riscant, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a identifica și remedia sau măcar atenua cauza ce produce acest fenomen. Și nu mă refer la simple sau ample acțiuni de sancționare și amendare, ori să se mai trântească vreo două trei praguri de reducere a vitezei pe carosabil (eventual chiar la semafoare, ca sa fie tacâmul complet…). Nu!
Pentru rezolvarea acestei probleme în spirit european este necesară o analiză pentru a se identifica probleme de genul: sensuri unice care mai mult încarcă traficul pe alte artere în loc să-l descongestioneze, intersecții unde semnele de “cedează trecerea” și “drum cu prioritate” sunt puse împotriva firii, semafoare care necesită o inteligență sporită, praguri la trecerile de pietoni – nereflectorizante, amplasate mult prea aproape de zebră și care mai mult enervează dacât calmează, segmente de drum cu treceri de pietoni prea dese sau prea rare sau intersecții în care dacă nu ești băștinaș te cam pierzi.. . etc.
Măcar o parte, o mică parte, din aceste probleme să fie rezolvate și da, trecem și la amenzi, sancționări și ridicări de mașini parcate în stil bizon, pentru că sunt necesare și nimeni nu neagă acest aspect. Dar să acordăm și acestor lucruri puțină atenție…

În Slobozia, de ceva vreme, șoferii care parchează sau staționează aiurea în tramvai sunt sancționați constant de Poliția locală. Nu este un lucru rău. Dimpotrivă. Rău este însă că se face mai mult în zone unde cinci mașini parcate prost, nu încurcă circulația în așa hal precum una singură în alte locuri. Ce-ar fi dacă în primul rând ar fi sancționați cei ce parchează în dreptul trecerilor de pietoni și în colțul intersecțiilor? Așa.. o acțiune timp de o lună – de probă. Garantat condițiile de trafic se vor îmbunătăți, nu spun cu mult, dar simțitor. Consider că eliberarea acestor puncte “nevralgice” este cu mult mai folositoare decât faptul că (spre exemplu) se menține liberă strada Ștefan cel Mare în fața frizeriei sau Matei Basarab în fața poliției. N-aș vrea ca cineva să-mi răstălmăcească afirmațiile. Nu spun că măsurile luate nu sunt bune, ci vorbesc de ordinea de priorități a acestor acțiuni, în ideea că mai mult ca sigur nu există personal suficient pentru a acoperi întreg orașul numai pentru rezolvarea acestui aspect.

În mare, consider că fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor rutiere nu constau în a verifica nivelul de stres pe care îl poate suporta un șofer disciplinat până “calcă strâmb”, așteptându-l cu amenda la cotitură sau, mai rău, constatând un accident. Ci încercarea continuă și constantă de a îmbunătăți condițiile rutiere, în urma unor evaluări mai dese asupra traficului în timp real, coroborată cu o prezență mai mare și activă a agenților de poliție.

… și încă aștept cuminte la semaforul de pe strada Ialomiței. În față nu mai am nicio mașină. Mai sunt două secunde până la culoarea verde. Din spate se aud claxoane, iar în oglindă văd “bliț-uri”. Sunt puțin iritat – doar este încă roșu, ce atâta grabă? Pun ușor mașina în mișcare. E verde. Dau să accelerez cu intenția de a vira spre dreapta. Frânez brusc! O bătrânică se află încă pe trecerea de pietoni. Din spate se aud tot mai multe claxoane! Devin stresat. Moare motorul. Îl repornesc. Mai arunc un ochi la semafor. Mai sunt doar 3 secunde de verde! Dar când a trecut timpul?! Bătrânica a ajuns pe trotuar. Trec și eu de zebră. Virez dreapta. Frânez iar, pentru că trebuie să dau prioritate pietonilor de pe cealaltă trecere de pietoni. În spate zici că-i coloană funerară. O grămadă de mașini claxonează frenetic. Reușesc să trec și de zebra din dreapta. Mă uit în retrovizoare. Cel puțin patru – cinci mașini au trecut pe culoarea galbenă respectiv roșie a semaforului. Pe de o parte aș putea spune – șoferi indisciplinați, dar la fel de bine merge și “Prietenii știu de ce!”.

semafor intermitent dreaptaAvând în vedere că strada Ialomiței deservește ca acces principal spre instituții ca Direcția Finanțelor Publice sau Garda Financiară precum și spre Piața Agroalimentară, ceea ce determină un trafic sporit pe această arteră, sperăm că autoritățile cu putere de decizie vor analiza și lua măsuri, astfel încât durata culorii verzi a acestui semafor să fie mărită în limita posibilității (raportat la traficul de pe Matei Basarab), dar măcar cu zece secunde sau, poate chiar mai bine, să fie instalat un semafor verde intermintent pentru dreapta.