comenzi la domiciliu cliseru.ro

Asistență gratuită pentru persoanele cu autism din Ialomița

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
28/05/2013 | Locale Ialomita

Persoanele cu autism din județul Ialomița și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Ialomița. Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.

Terapie gratuita pentru persoanele cu autismCentrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.

În acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Ialomița, beneficiază de asistență 13 copii și tineri cu autism, cu vârste cuprinse între 3 și 21 ani.

Costache Teodoru Ioana, psiholog-coordonator centru, declară: “Acest centru a schimbat viaţa celor 13 beneficiari şi a părinţilor acestora prin progresele pe care le-au făcut în comunicarea cu ei şi cu cei din jur. În sfârşit părinţii simt că au parte de susținere pentru a-și înţelege propriii copii, pentru lupta pe care o duc ca să reuşească să-i integreze în comunitate, la grădiniţă sau şcoală. În plus, pentru ceilalţi copii şi tineri cu tulburări din spectru autist din judeţ acest serviciu reprezintă o oportunitate, un loc unde aceştia pot accesa servicii adecvate şi gratuite.”

În tulburările de spectru autist (TSA) terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă: par că nu aud și nu răspund niciodată la nume, nu observă persoanele din jur și nu sunt interesați de jocul altor copii, par că nu știu să se joace cu jucăriile, au alte comportamente specifice tulburării (mișcări repetitive, atașament neobișnuit față de obiecte).

Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Ialomița a fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.

Centrul funcționează în localitatea Slobozia, Str. C.D. Gherea nr. 7, Jud. Ialomița (în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Neuropsihic – punct de reper: fostul „Leagăn de copii”).

Centrul de Consiliere și Asistență pentru Persoane cu Autism din Ialomița face parte dintr-o rețea națională de 40 de centre aflate în 35 de județe ale țării și în municipiul București. Centrele au fost înființate prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!”, desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.

De la înființarea celor 40 de centre și până la această dată, 895 de copii cu autism din întreaga țară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, secțiunea Servicii.

Proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!” urmărește creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii a copiilor și tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investește în oameni!”.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️