comenzi la domiciliu cliseru.ro

APM Ialomița: Grevă de avertisment – 14.03.2017, între orele 10 -12

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
14/03/2017 | Locale Ialomita

Salariații Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița au întrerupt programul de lucru marți, 14 martie, între orele 10.00 – 12.00, manifestându-și nemulțumirea profundă cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public, fapt care zilnic le diminuează nivelul de trai.

„În prezent, salariile angajaților APM Ialomița sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor noștri bugetari, din aceeași familie ocupațională, au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial. Exemplificăm: Direcțiile Sanitar Veterinare, Casele de Asigurări de Sănătate județene, Casele Județene de Pensii și alte categorii bugetare cum ar fi învățământul și sănătatea.

Nu considerăm că este firesc să fim discriminați ca și categorie de salariați, doar pe considerent numeric. În acest moment, în agenția națională și agențiile pentru protecția mediului din țară lucrează 1845 de salariați. Până la acest moment, revendicările noastre nu au fost soluționate în niciun fel, astfel încât suntem cea mai discriminată și nesusținută guvernamental categorie de salariați plătită din fonduri publice. Un consilier debutant are un salariu de 699 lei, cu vechime de 25% în muncă are 988 lei. Un șef de serviciu are între 2.806 și 2.827 lei”, a afirmat reprezentantul protestatarilor, Alexandra Gănescu.

Dacă revendicările acestora nu vor fi soluțiiante favorabil, aceștia sunt deciși să declanșeze conflictul colectiv de muncă, prin întreruperea activității pe timp nelimitat.

Comunicat de presă al Federației Sindicatelor Unite din Mediu

Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar;

În perioada 2009– 2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi nu au mai fost modificate.

FEDERATIA SINDICATELOR UNITE DIN MEDIU este alaturi de angajatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului si solicita decidentilor politici adoptarea de masuri urgente pentru eliminarea discriminarilor salariale fata de alti functionari publici, care au primit cresteri salariale substantiale in ultimii ani.

SOLICITAM luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, prin susținerea în GUVERN/MINISTERUL MEDIULUI a majorării salariilor noastre astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională–ADMINISTRAȚIE/instituție teritorială, respectând astfel conținutul Deciziei CCR nr.794/2016.

FEDERATIA SINDICATELOR UNITE DIN MEDIU este alaturi si sustine angajatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, pentru că în domeniul protecției mediului:

  • Se reduce constant numărul de angajaţi calificaţi din sistem, (unii noi angajați pleacă după o săptămâna sau o zi de muncă datorită volumului mare de muncă și a salariului mic.), lipsa personalului calificat care sa poata gestiona problemele complexe si diversificate din domeniul protecției mediului, imposibilitatea de a se mai găsii soluții pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement luând în considerare că sunt necesari anii de zile pentru formarea profesională a angajaților din acest domeniu.
  • Personalul ’migreaza´catre alte institutii mai bine remunerate

În situația în care nu se vor soluționa favorabil revendicările angajatiilor din sistemul pentru protectia mediului se va ajunge la:

  • diminuarea ratei de absorție a fondurilor europene
  • imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului,
  • sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii cai ferate de călători şi de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene,  strategii, )
    • neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin TRATATUL DE ADERARE A ROMÂNIEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ
    • nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanșării procedurii de infringement, situații care vor determina costuri mult mai mari din partea Statului Român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 1934 de salariați

Dacă revendicarile noastre juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat.

FEDERATIA SINDICATELOR UNITE DIN MEDIU sustine angajatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului si trage un semnal de alarma privind posibiltaea intrarii sistemului pentru protectia mediului in colaps, responsabilitatea pentru aceasta situatie revine exclusiv Guvernului Romaniei.

PRESEDINTE, Ciprian SOAVA