Apel la toţi producătorii agricoli din judeţ ale căror culturi au fost afectate de secetă
În urma declaraţiilor ministrului Agriculturii Daniel Constantin făcute la conferinţa de presă comună cu Primul Ministru al României, Victor Ponta, în data de 24 iulie 2012, facem apel la toţi producătorii agricoli din judeţ ale căror culturi au fost afectate de seceta din ultima perioadă, să trimită Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Ialomiţa situaţia cu acestea, precum şi gradul de calamitare, pentru centralizare şi trimitere la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Considerând că cele declarate de domnul Daniel Constantin sunt de real interes pentru toţi producătorii agricoli, redăm mai jos întregul discurs al acestuia: „Aşa cum am discutat la solicitarea primului-ministru, am prezentat un set de cinci măsuri care au efect pe termen scurt şi, sigur, o măsură pe termen mediu şi lung pe care o vom aplica pentru combaterea efectelor pe care seceta, din păcate, le are în acest an, posibil să le aibă şi în anii următori. Din păcate, nu putem să venim decât cu o procedură pe termen mediu şi lung de a combate seceta prin refacerea sistemului de irigaţii.
De 20 de ani, sistemul de irigaţii în România, din păcate, se degradează în mod constant. Am început un program şi România este prima beneficiară, probabil, a unui program special dedicat sectorului de irigaţii începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens s-au făcut deja demersurile către Comisia Europeană pentru alocarea unei sume importante, pe care o estimăm între două şi trei miliarde de euro, care vor fi investiţi, pe de o parte, în sistemele de irigaţii şi, pe de altă parte, în asigurarea sursei de apă. Măsurile pe termen scurt sunt cele pe care le-a prezentat primul-ministru. O să le prezint pe scurt şi o să accentuez doar câteva dintre ele.
În primul rând, reducerea tarifului la energie; în al doilea rând, urgentarea investiţiilor care se fac de beneficiar, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în infrastructura de irigaţii; în al treilea rând – şi foarte important -, imediat după ce campania de recoltat se va încheia, vom avea la dispoziţie – Hotărâre de Guvern – o sumă importantă alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirea a două categorii de fermieri: pe de o parte, IMM-urile, a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%. Veniturile acestor IMM-uri vor fi compensate, vizavi de anii trecuţi, cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an, datorită secetei. Ne referim în special la cultura de grâu afectată în toamna anului trecut, de floarea soarelui şi de porumb, afectate, din păcate, în luna iulie a acestui an. Cea de-a doua categorie se referă la fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor şi care vor beneficia de aşa-numita măsură de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar.
O altă măsură, cea de-a cincea, este aceea că am solicitat Comisiei Europene – şi deja avem acceptul – ca din 16 octombrie, fiecare fermier care a făcut o cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) să primească aproximativ jumătate din sprijinul european, care se situează undeva în jurul sumei de 55 de euro pe hectar. Şi o altă măsură, despre care am fost informat chiar acum câteva minute, începând de astăzi, am ajuns la un acord cu anumite bănci ca fermierii care au făcut cerere să primească, pe baza unei adeverinţe care se acordă de către APIA, sprijinul pe care îl vor primi în mod legal, în mod normal, de la 1 decembrie 2012. Aşadar, fermierii pot solicita astăzi doar la anumite bănci, în câteva zile, la toate băncile, o adeverinţă – pot fi solicitate la APIA – o adeverinţă pe baza căreia pot obţine un credit punte, aşa cum au făcut-o şi în anii precedenţi, dar, din păcate, în anii precedenţi, ceva mai târziu, în lunile septembrie, octombrie. Anul acesta, tocmai pentru a preveni efectul secetei, am venit cu această măsură mai repede şi vreau să le mulţumesc celor din APIA că au reuşit să acorde această facilitate într-un timp extrem de util pentru fermieri.
La absorbţia de fonduri europene, vreau să adaug o singură chestiune faţă de cele spuse de domnul prim-ministru: vom încerca – şi avem la dispoziţie, în momentul de faţă, 32 de milioane de euro care vor fi realocate după discuţia cu cei de la Comisia Europeană, care estimez eu că va avea loc în zilele următoare, pentru finanţarea a încă 16 proiecte, pe Măsura 322.
Deci, încă 16 comune din România vor primi finanţare pentru investiţiile de modernizare a mediului rural. Ne-am propus ca pe baza proiectelor care vor fi disponibilizate în perioada următoare, datorită faptului că nu au capacitatea de cofinanţare, dacă nu vor reuşi să înceapă aceste proiecte în următoarele două, trei luni, sume importante vor fi suplimentate pentru Măsura 322., dar numai după o discuţie pe care o vom avea cu reprezentanţii Comisiei Europene.
De asemenea, foarte pe scurt, încă trei măsuri pe care vreau să le subliniez. În zilele următoare, chiar dacă nu am reuşit să identificăm sume de la Ministerul de Finanţe, am identificat sume din cadrul Ministerului Agriculturii şi putem să vă anunţăm înfiinţarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurală, în parteneriat de finanţare cu băncile. Va fi, astfel, posibil să accelerăm absorbţia de fonduri europene, prin punerea la dispoziţie pentru beneficiarii care nu au cofinanţare sumele necesare pentru acest lucru, pe de o parte. Pe de altă parte, pentru cei care nu au sumele disponibile pentru a începe investiţia, vor avea acces la aceste sume, puse la dispoziţia băncilor de către Ministerul Agriculturii, în condiţii pe care le vom negocia, în condiţii speciale, dedicate sectorului agricol.
De asemenea, am început negocierea cu băncile pentru acordarea de pachete ceva mai bune pentru agricultură. Agricultura, aşa cum ştiţi, nu a fost un sector extrem de atractiv pentru bănci. Vreau să vă spun că astăzi, cu una dintre bănci am avut o discuţie, cu CEC Bank, vreau să vă spun, care acordă deja, a venit cu o ofertă – şi o s-o prezentăm şi într-un comunicat de presă – pentru cei care sunt beneficiari, pentru fermierii care sunt beneficiari, prin ambele agenţii de plăţi, cu o dobândă ceva mai mică decât se acordă celorlalţi beneficiari din industria românească. O să vă punem la dispoziţie această măsură.
De asemenea, ar mai fi de subliniat un singur lucru: pe combaterea evaziunii fiscale, am avut o discuţie cu domnul prim-ministru. Ştiu că sunt câteva grupe de lucru care funcţionează în momentul de faţă, o colaborare între Ministerul Agriculturii, Ministerul de Finanţe şi toate instituţiile din subordine care sunt angrenate în această operaţiune. Vreau să vă spun că, acum câteva zile, a fost semnalat un caz extrem de important pe care încercăm să-l gestionăm în această perioadă: cantităţi importante de vin contrafăcut din Bulgaria, care sunt pe piaţa românească. Există în momentul de faţă foarte multe echipe ale Ministerului Agriculturii, de la Direcţia de Inspecţii, care lucrează pentru retragerea acestor cantităţi de pe piaţa românească în cel mai scurt timp cu putinţă. Acestea erau lucrurile suplimentare pe care vroiam să le subliniez”.