În timp ce specialiștii erau daţi afară, ANIF a plătit unei firme de pază 6 miliarde lei vechi
Anul trecut, prin noiembrie, se dispunea reorganizarea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare şi transformarea acesteia în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În esenţă, Ordonanța de Urgență viza reducerea personalului, în vederea eficientizării activității din punct de vedere financiar, pentru că, spuneau ei, constrângerile bugetare cauzate de criza economică o impuneau, dar și împărțirea „atribuțiilor” între ANIF și Apele Române, fără nicio noimă.
Din păcate, nu s-a știut decât să se reducă personalul și atât, fără a promova eficientizarea managementului în sectorul îmbunătăţirilor funciare, fără a fi prevăzute măsuri pentru gestionarea patrimoniului public şi de stat, aflat în administrarea ANIF, prevederile ordonanţei blocând sistemul de îmbunătăţiri funciare şi ducând la imposibilitatea desfăşurării în condiţii normale a activităţilor agricole. Lucrările de utilitate publică, de combatere a eroziunii solului şi desecările au fost grav afectate, ca de altfel și zonele protejate, iar disponibilizările din sistem au avut un impact social major, fără a fi prevăzute măsuri speciale de protecţie. Pentru că aproape 180 de angajați ai ANIF Ialomița, din cei 225, au fost disponibilizați, unii dintre ei specialiști cu vechime, utili într-un sector extrem de sensibil care are mari responsabilităţi în domeniul realizării lucrărilor necesare pentru prevenirea apariţiei unor pagube imense cauzate de inundaţii. Din păcate, echilibrul și stabilitatea economico-financiară trâmbițate de fostul guvern nu au fost decât praf în ochii angajaților care urmau să fie disponibilizați. Pentru că, la numai câteva luni, mai precis la începutul lunii februarie 2012, ANIF Ialomița încheia, fără licitație, un contract de prestări servicii pază la obiectivele din cadrul ANIF cu o societate din București, contract a cărui valoare poate fi considerată impresionantă, iar termenul extrem de scurt: trei luni. Necesitate sau un mic tun?
Angajații specialiști, înlocuiți de paznici specializați
Așadar, în data de 1 februarie 2012, între ANIF Ialomița, prin directorul Constantin Cîmpeanu, și societatea Bronic Security SRL București, al cărei director este un anume Ștefan Brotac, se încheia un contract în vederea executării serviciilor de pază la obiectivele din cadrul ANIF, prețul convenit fiind de 165.984 lei lunar, la care se adaugă TVA de 24%. În condițiile în care contractul a fost încheiat pe trei luni, valoarea totală a contractului s-a ridicat la suma de 497.952, plus TVA de 119.508 lei, adică 617.460 lei.
Ne întrebăm, totuși, ce mari economii s-au realizat prin disponibilizarea personalului și angajarea unor paznici? De unde a aterizat această societate? De fapt, nu credem că a aterizat, ci a venit odată cu „Poșta”.
Cum în ANIF, la ora actuală, mare parte din angajați reprezintă personal TESA, contractul de pază a fost prelungit, astfel că banii care ar fi trebuit dați salariaților care puteau face și pază și intervenții, acum se duc în buzunarele unei firme. Modul în care a ajuns la ANIF, care se află în moarte clinică, dar și valoarea destul de mare a contractului, ne pun numeroase semne de întrebare. Pentru că dacă s-ar fi organizat o licitație, cu siguranță s-ar fi obținut un preț mai bun, mai ales că avem firme locale cu care s-ar fi putut lucra și mai bine. Potrivit contractului, respectiva societate a asigurat paza la 15 stații de desecare, 15 stații de irigații și 9 sedii administrative și depozite componente stații pompare. E mult, e puțin, nu știm. Dar suntem siguri că în acest timp nu s-a mai furat nimic…