Angajații Consiliului Județean vor fi „recompensați” cu salarii mai mari
Consilierii județeni au votat luni, 19 februarie, o hotărâre privind modificarea a două anexe dintr-o hotărâre din decembrie, privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Ialomița și din serviciile publice din subordine.
Salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații pentru fiecare funcție, fiecărui grad sau treaptă profesională corespunzându-i 5 gradații, aferente tranșelor de vechime în muncă, cu excepția funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor de conducere pentru care gradația este inclusă în indemnizația lunară/salariul de bază.
„Au fost foarte multe discuții cu privire la salarii mici sau salarii mari. Este destul de greu de stabilit când un salariu este mic sau mare. Din punctul meu de vedere, el trebuie raportat la productivitate și la eficiență, la implicare, la foarte mulți factori. Cred că rezultatele obținute în 2017, când am reușit să semnăm contracte de 60 milioane de euro, reprezintă un motiv foarte important pentru ca angajații instituției Consiliului Județean să fie recompensați. Tot legea 153 prevede ca atunci când Consiliul Județean consideră că eficiența noastră este mai mică, poate să diminueze aceste salarii. (…). Dorința mea fermă este ca aceste salarii să nu mai scadă niciodată. Dar pot fi oportunități în anul 2019, unde este nevoie de un efort financiar mai mare pentru zona de dezvoltare, și atunci este posibil ca din punct de vedere al salarizării să avem momente în care să cedăm de la funcționare, către dezvoltare și invers. Să sperăm că nu va fi cazul. (…) Sper ca salariile colegilor să fie pe măsura așteptărilor lor. Știu că va fi greu de atins acest obiectiv, dar noi încercăm. (…) Am considerat că salariul minim de 1.900 lei este neatractiv pentru debutanți și grila pe care noi am prevăzut-o ia în calcul ca un debutant care vine în Consiliul Județean să pornească de la minim 2.500 lei. Vorbesc de salariul brut. Salariul funcționarului public poate să fie până la maxim salariul domnilor vicepreședinți. Sperăm să devenim atractivi, în condițiile în care mai avem 70 de posturi de angajat la acest moment”, declara, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
Spre exemplu, administratorul public al județului are un salariu de 14.700 lei lunar, urmat de secretar cu 12.500 lei, arhitectul șef 11.000 lei, un director executiv încasează 10.500 lei, iar un șef serviciu 7.500 lei. De asemenea, un consilier la cabinetul președintelui ar putea avea un salariu de 7.580 lei (gradația 0) și poate ajunge până la 9.208 lei, iar un îngrijitor poate lua până la 2.490 lei.
Personalul de execuție, cum ar fi un consilier juridic, inspector superior, poate primi un salariu de la 5.200 până la 6.475 lei. Celelalte salarii nu sunt chiar foarte atractive, chiar și cu gradația 5, însă în condițiile în care cineva dorește să muncească în sistemul de stat, atunci poate încerca, nu?
Debutații vor avea minim 2.500 lei brut. Potrivit președintelui C.J., cea mai mare nevoie de personal ar fi la direcția de achiziții și la investiții, de exemplu, însă mai sunt foarte multe zone unde sunt scoase posturi la concurs.