Andrei Pop: În Parlamentul European trebuie „să ne batem” mai bine pentru interesele noastre!
Pe 26 mai putem alege să fim mai puternici în Uniunea Europeană decât am fost până acum. Putem spune clar și limpde că România merită mai mult, că nu trebuie să fim tratați diferențiat.
Sunt un proeuropean convins, dar nu de declarațiile unor lideri politici europeni, ci de FAPTE. Din 2007 și până în prezent am primit mai mulți bani de la Uniunea Europeană decât am dat din bugetul nostru național. Asta este realitatea! Pe scurt: România a primit 41 de miliarde din bugetul Uniunii Europene și a contribuit cu 14 miliarde. Asta înseamnă 27 de miliarde de euro în beneficiul României.
În următorii 5 ani interesele naționale ale României pot fi reprezentate și mai inteligent și cu multă determinare. Doar dacă vom participa la alegeri cu toții și vom vota cu mult curaj pentru oameni care au acea doză de patriotism necesară oricărui român. Trebuie să trimitem la Bruxelles oameni care știu că interesele românești și cele europene sunt convergente, și nu unele mai presus, iar alte mai prejos.
Recent, europarlamentarii social-democrați, inclusiv cei români, au votat un amendament în Parlamentul European care sancționează producătorii care livrează marfă cu dublu standard de calitate, în funcție de țara Uniunii Europene. Au fost atâtea cazuri când în România se exporta aceleași tipuri de produse ca în alte state europene, dar de o calitate mai proastă. În acest caz, votul nostru a fost decisiv. Iată un exemplu bun de luptă corectă nu doar pentru interesele românilor, ci și pentru interesele întregului proiect european.
Aș vrea să nu uităm un lucru: România a intrat în Uniunea Europeană doar pentru că un guvern social-democrat, în perioada 2000-2004, a făcut eforturi considerabile ca noi să fim, astăzi, în cadrul celei mai mari puteri comerciale din lume. Proiectul european nu este doar unul politic, ci mai ales unul economic. Din punct de vedere politic, relația noastră cu instituțiile europene, cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European și celelalte, poate fi îmbunătățită doar prin dialog și comunicare constante, pe care am început să le utilizăm foarte bine în ultima perioadă, atunci când diverse manipulări au fost ”vândute” la Bruxelles de către interese politice antinaționale.
Nu vreau să uităm și nici să ignorăm că România a avut numai de câștigat din integrarea în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu înseamnă că noi nu avem sau nu trebuie să avem ceva de spus în deciziile din Parlamentul European. Discuțiile, dezbaterile sunt sănătoase, pentru că nu mai vrem să fim trași de urechi doar pe baza unor frânturi de informații sau dezinformări.
Dacă dialogul, poate uneori mai ferm, dintre România și instituțiile europene, se interpretează în altă cheie decât cea a apărării unor interese naționale, dar în cadrul construcției europene, atunci această viziune este complet greșită. Soluția pentru România nu este și nici nu va fi niciodată o ieșire din Uniunea Europeană, ci o întărire a instituțiilor europene, concomitent cu o întărire a dialogului dintre România și UE și cu o apărare mai puternică a propriilor noastre poziții.
În această construcție nu suntem decât parteneri și nimeni nu are dreptul să ne tragă de urechi atâta timp cât nu cunoaște în detaliu și în mod corect temele și subiectele, care, uneori, în mod provocator, se văd, prin ochii partizani ai altora, controversate.
În aceste alegeri trebuie să vorbim și despre cum și cât s-a îmbunătățit viața românilor, cum se dezvoltă mediul de afaceri, unde se duce creșterea economică, cum și cui trebuie să redistribuim, ce este corect și de ce este corect să avem grijă de toată lumea și alte astfel de teme, extrem de importante pentru orice societate.
În România, contrar a ceea ce spun adversarii noștri, viața este mai bună decât în Guvernarea Boc, de exemplu, când s-au tăiat salariile sau alte cheltuieli sociale. Investițiile străine directe au crescut, șomajul a scăzut, punctul de pensie s-a majorat, iar pensia minimă a crescut, multiple declarații fiscale au fost eliminate, salariile din sănătate și din educație au crescut și ele. Să nu uităm noua lege a salarizării, scăderea impozitului pe venit, creșterea salariului minim și alte astfel de măsuri bune luate în ultimul an și jumătate de când PSD guvernează. Nu sunt acestea informații care contează? Nu contează că România are o creștere economică de invidiat? Nu trebuie recunoscut PSD-ului acest merit?
PSD este și va rămâne un partid european, afiliat PES, chiar dacă se încearcă prin toate mijloacele să se acrediteze contrariul. Un partener, un aliat, un membru de nădejde cu care împarte o serie de valori și idei comune ale stângii europene. Lupta pentru temele de stânga la nivel european trebuie să continue: pentru diminuarea sărăciei, pentru dezvoltarea satelor, pentru venituri mai mari și mai egale, pentru o viață decentă, pentru o economie corectă, pentru apărarea drepturilor și libertăților etc.
În ciuda tuturor criticilor, a minciunilor și manipulărilor, PSD va rămâne în marea familie a stângii europene, va guverna în continuare și se va lupta pentru prosperitatea românilor.