comenzi la domiciliu cliseru.ro

Amonil Slobozia a intrat în procedură de faliment, iar societatea va fi dizolvată

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/02/2019 | Locale Ialomita

Fostul combinat Amonil din Slobozia, aflat de ceva vreme în insolvență, a intrat în procedura generală a falimentului, potrivit unei decizii a instanței, Tribunalul Ialomița, pronunțată pe 22 februarie.

Deși în Adunarea creditorilor Amonil S.A. din data de 19.02.2019 (adunare convocată de președintele comitetului creditorilor, Chemgas Holding Corporation S.R.L., astfel cum a dispus judecătorul sindic la termenul din 25.01.2019 în dosarul nr.1611/98/2014), cu votul a 59,54% din creanțele cu drept de vot deținute de creditorii prezenți, nu s-a aprobat propunerea de intrare în faliment a societății Amonil S.A. Slobozia, instanța a decis altfel, respectiv intrarea în procedura generală a falimentului a societății Amonil S.A., dispunând și dizolvarea societății. Hotărârea intermediară nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.

„ (…) Dispune ridicarea măsurilor de indisponibilizare a sumelor existente în contul de insolvenţă al AMONIL SA (…) măsuri dispuse nelegal de creditor fiscal DGRFP Ploieşti- AJFP Ialomiţa. (…) Admite cererea formulată de administratorul judiciar EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL FILIALA BUCUREŞTI. În temeiul art. 107 alin. (1) litera C din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei decide intrarea în procedura generală a falimentului a debitoarei AMONIL SA (date). Potrivit art. 107 alin. (2) din Legea nr. 85/2006 dispune dizolvarea societăţii debitoare AMONIL SA. În baza art. 107 alin. (2) litera c) din Legea nr. 85/2006 numeşte ca lichidator judiciar provizoriu administratorul judiciar desemnat conform art. 34, respectiv EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL FILIALA BUCUREŞTI (…). Executorie de drept. Cu apel în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, 22.02.2019. Hotărâre intermediară  281/2019  22.02.2019”.

Combinatul chimic Amonil a fost foarte mulți ani principalul angajator din Slobozia, având la un moment dat chiar și 2.000 de angajați, fiind și principalul contribuabil la buget. Problemele au apărut în urmă cu aproximativ 10 ani, în momentul în care prețul gazului nu a mai fost la un nivel agreat de reprezentanții combinatului. Aceste probleme s-au acutizat și când acordarea subvențiilor către fermieri pentru achiziționarea de îngrășăminte chimice a întârziat.

În anul 2011, Amonil și-a schimbat obiectul principal de activitate, din producător de îngrășăminte, în producător de energie electrică, după ce compania a pierdut în 2009 principalele active de producție în favoarea firmei Chemgas Holding Corporation.

Treptat, numărul angajaților a fost redus, concedierile colective și protestele fiind la ordinea zilei.