comenzi la domiciliu cliseru.ro

Amendamentul Șerban NICOLAE încalcă dreptul la informare, libertatea de exprimare și protejează corupția

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/10/2014 | Stiri nationale

Ne exprimăm dezacordul profund privind avizarea pozitivă de către Guvern a inițiativei legislative a senatorului PSD Șerban Nicolae.

Extinderea răspunderii penale (și a pedepsei cu trei ani de închisoare) pentru divulgarea unor informații din dosarele penale în curs de la magistrați, martori și experți implicați, către orice cetățean al României (cum propune senatorul Nicolae), îi vizează în primul rând pe jurnaliști.

Misiunea fundamentală a ziariștilor este informarea cetățenilor în chestiuni de interes public, precum dosarele de corupție ori de crimă organizată, jurnaliștii nefiind nicidecum responsabili pentru păstrarea confidențialității informațiilor din aceste dosare.

Avertizăm că aprobarea de către Camera Deputaților – cameră decizională – a acestei inițiative legislative și promulgarea ei ar reprezenta o încălcare gravă a dreptului cetățenilor la informare, drept prevăzut de articolul 31 al Constituției României, și a libertății de exprimare, apărată de articolul 30 al legii fundamentale.

Freedom House România
Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
organizatiile semnatare fac parte din Initiativa pentru o Jutitie Curata (IJC)
Copyright © 2014 Freedom House România, All rights reserved. Dorim să fim liberi și egali în fața legii, dorim un stat în care corupția să nu mai fie normă, demnitatea umană să fie respectată, iar fiecare – liber să-și exprime crezurile. Este România în care credem – o țară pe deplin ancorată în civilizația euro-atlantică. Iar pentru aceasta avem nevoie de jurnaliști și magistrați în stare să înfrunte puterea celor care se cred intangibili.