Ambulanţele din Ialomiţa au parcurs un milion de kilometri în 2011
Peste 38.000 de persoane au solicitat Ambulanța în anul 2011, dintre care aproximativ 70% au fost situații de urgență. Aproximativ un milion de kilometri au fost parcurși și peste 100.000 de lei au fost plătiți lunar pentru combustibil. Cam așa s-ar sintetiza activitatea Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița în anul 2011.
Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița, Radu Paros, a susținut, vineri, 20 ianuarie, prima sa conferință de presă de când deține această funcție. În cadrul întâlnirii cu presa, managerul a dorit să prezinte un bilanț al activității SJA pe anul trecut, dar și unele probleme de actualitate.
Potrivit acestuia, în ultimii patru ani numărul solicitărilor la Serviciul Județean de Ambulanță Ialomița a crescut cu peste 10.000 și continuă să crească.
„Dacă în anul 2006 au fost 25.400 de solicitări, în 2010 au fost 35.200, iar în 2011 – 38.220 de solicitări. (…) Dintr-un total de 38.000 de solicitări pe an, 70%, adică 26.600, au fost situații de urgență (care au solicitat intervenția unui echipaj de tip B, B1 sau C, cu medic), iar 30% au fost solicitări pentru curse de transport (aproximativ 11.500), externări, trimiteri către alte spitale pentru analize sau alte investigații”, spunea Radu Paros.
Managerul a menționat totodată că se confruntă în continuare cu problema apelurilor false, în urma deplasării ambulanței ori solicitantul nu e de găsit, ori este un „abonat la Salvare”, apelând periodic 112.
„Anul trecut am parcurs un milion de kilometri, deci un număr foarte mare raportat la solicitări. Avem și dezavantajul că singurul spital performant este la Slobozia, dar și aici situația este uneori depășită și trebuie să ne deplasăm la București, în funcție de natura urgenței”, a adăugat Radu Paros.
Faptul că numărul medicilor de la Serviciul de Ambulanță este insuficient, existând doar câte unul pe tură, a condus și la creșterea solicitărilor privind elicopterul SMURD, managerul precizând că nu sunt în concurență cu acest serviciu, ci într-o colaborare foarte bună.
„Dintr-o analiză a SMURD, aceștia au susținut că au avut 1.100 de solicitări. Acest număr noi îl avem în două săptămâni… De asemenea, avem o relație foarte bună și cu UPU Slobozia, chiar dacă în unele momente există o stare divergentă cu privire la luarea unor anumite decizii legate de starea unui pacient. Dar nu au fost probleme deosebite. În ceea ce privește starea ambulanțelor, acestea funcționează la parametri normali, anul trecut primind două ambulanțe noi, ca și SMURD, județul câștigând astfel patru ambulanțe. (…) Suntem deschiși medicilor care vor să vină și să se angajeze la Serviciul de Ambulanță. Avem și o problemă aici pentru că, începând din acest an, trebuie să aibă cursuri de urgență care durează șase luni, cursuri pe care Serviciul de Ambulanță le-a plătit pentru medicii pe care i-a trimis la specializare. În prezent, avem un singur medic care nu a efectuat aceste cursuri (…)”, a mai spus Paros.
În condițiile în care în județul Ialomița există și ambulanțe private, managerul a fost întrebat dacă serviciul public de ambulanță are încheiat vreun protocol cu un astfel de serviciu.
„Nu avem încheiat un astfel de protocol, chiar dacă există această posibilitate. Mi s-a părut destul de incorectă procedura Casei de Sănătate de a încheia contracte cu două ambulanțe private fără să ia un punct de vedere din partea reprezentanților ambulanței publice, dacă facem față sau nu. Am considerat că noi, la momentul de față, facem față solicitărilor și nu am încheiat acest protocol. Deocamdată nu am avut reclamații că nu am putut acoperi solicitările, dar dacă cineva știe de astfel de situații, vă rog să mi le aduceți la cunoștință”, a spus acesta.
În ceea ce privește echipamentul, care va costa aproximativ 200.000 lei pentru tot serviciul, managerul de la Ambulanță susține că se află în perioada de achiziție.
„Din promisiunile pe care le avem, săptămâna aceasta va sosi încălțămintea și o parte dintre gecile de iarnă. Cu întârziere, dar nu am avut altă posibilitate, existând un singur furnizor în țară care, din cauza solicitărilor, nu prea a făcut față”, a încheiat Radu Paros.