Amara: A fost constituit clusterul regional balneoturistic „Muntenia”
Marți, 26 august, s-a constituit, la Amara, clusterul regional balneoturistic „Muntenia”, la inițiativa mai multor asociații, fundații, organizații, autorități locale și centrale. Este cel de-al doilea înființat la nivel național pe acest sector, după clusterul Transilvania, constituit în stațiunea Tușnad.
Managementul clusterului Muntenia va fi asigurat de Asociația Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România, al cărei președinte este Victor Moraru, primarul orașului Amara, clusterele fiind concentrări geografice de instituţii şi companii interconectate, dintr-un anumit domeniu, care vor colabora pentru îmbunătățirea situației economice din zonă.
Astfel, autoritățile publice centrale și locale, operatorii de turism și de dezvoltare economică, spitalele, hotelurile, restaurantele, pensiunile, producătorii agricoli, proprietarii de păduri etc. trebuie să lucreze împreună pentru a promova o imagine de calitate și pentru a stabili o „marcă”, un nume, pentru destinația respectivă.
La eveniment au participat Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, deputatul Marian Neacșu, liderul grupului parlamentar PSD, senatorul Marian Pavel, Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale din Turismul Balnear, Aurel Borșan de la fundația Amfiteatru, Alexandru Constantin din partea Asociației Române de Turism Medical, Vajda Lajos, vicepreședinte Clustero, Marius Andra, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, dar și alți reprezentanți din turism sau activități conexe.
„Considerăm necesară înființarea unui astfel de cluster întrucât am constatat cu toții în ultimii ani nevoia de îmbunătățire a serviciilor din turismul românesc, dar și colaborarea între factorii de decizie care pot contribui la dezvoltarea turismului balnear. (…) Nu am făcut această întâlnire pentru că mai trebuie să apară o instituție, ci dorim realizarea acestui cluster pentru că este necesar și pentru că apar în activitățile noastre, atât ale autorităților publice locale cât și ale agenților economici, mici conflicte care se datorează și faptului că nu cunoaștem, fiecare dintre noi, ce anume intenționăm să facem”, a precizat primarul orașului Amara, Victor Moraru, președinte al Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România și Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România.
Formarea unui grup pentru balneoturism este, probabil, cel mai important pas în dezvoltarea unei destinații turistice, pentru a-i spori șansele de a fi receptor pentru turiști, de a crește fluxul turistic, de a obține cât mai multe finanțări pentru dezvoltare și de a valorifica la un alt nivel zona, fiind cunoscut faptul că regiunea Muntenia este caracterizată printr-un potențial turistic ridicat și unde există trei stațiuni importante cu specific de cură, respectiv Amara, Pucioasa și Slănic Prahova. Mai spunem că țara noastră beneficiază de peste 30% din potențialul balnear al Europei și este o nișă importantă de dezvoltare nu numai a turismului dar și a economiei românești.
„Ideea a germinat în momentul în care împreună cu Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și turism, am organizat-o, împreună și cu Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, la Parlament. Atunci știam de existența câtorva clustere, atât în turism cât și în industria textilă sau alte domenii, dar atunci, urmărind prezentarea, domnul primar s-a arătat interesat de un astfel de proiect. Și am spus, de ce nu și la Amara un cluster, pe turismul balnear în mod deosebit. Amara nu se bucură la acest moment de numele pe care îl merită, dar sunt convins că și cu ajutorul dumneavoastră (…) poate să devină, așa cum ne propunem, o perlă a Bărăganului. Iar în ceea ce privește segmentul de turism balnear, putem fi printre cei mai reprezentativi furnizori de servicii, nu numai de pe piața internă, ci și internațională. (…) Vă fac cunoscut faptul că, în viitorul cadru financiar multianual 2014 – 2020, o componentă de cel puțin 30% din zona de competitivitate va fi acordată unor astfel de structuri, iar faptul că înființați una astăzi la Amara nu face altceva decât să vă sporiți șansele de a obține finanțări pentru dezvoltarea acestei localități și acestui tip de activități”, a spus Marian Neacșu.
Această formă de colaborare este din ce în ce mai prezentă în țara noastră, în diverse domenii de activitate, după modelul altor state care acum au o economie mai dezvoltată tocmai pentru că au reușit să se unească, să comunice mai bine, să acceseze fonduri, să se dezvolte și să se impună pe piață.
Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, spunea că atât autoritatea cât și ministerul de resort susține înființarea de clustere pentru că, la nivel național, se dorește o dezvoltare economică și socială durabilă și echilibrată a regiunilor României, în primul rând în funcție de nevoile și resursele specifice fiecărei zone, astfel încât să fie create locuri cât mai atractive atât pentru investitori, pentru turiști, cât și pentru muncă.
„Formarea clusterelor în turism reprezintă un pas important în dezvoltarea unei destinații turistice și ar trebui să fie un obiectiv prioritar important pentru toți factorii implicați. De asemenea, poate fi, în contextul economic actual, o soluție viabilă pentru un management integrat al zonei, al unei destinații turistice, atât din perspectiva colaborărilor, dar mai ales al accesului mai facil la finanțări. (…) și pot determina atragerea de turiști și creșterea fluxului turistic în astfel de regiuni”, spunea acesta.
Sectorul balnear a fost multă vreme atractiv în România, în special înainte de 1989, stațiunile fiind adevărate zone de refacere a sănătății. Turismul medical era o componentă foarte importantă și în dezvoltarea economică a respectivelor zone. La ora actuală, puțini oameni mai aleg „medicina naturistă” în tratarea anumitor afecțiuni și apelează direct la medicamente. Turismul de sănătate este un turism de nișă, cel puțin la acest moment în România, dar care poate aduce beneficii pe termen mediu și lung extrem de importante. Mai ales în condițiile în care, legat de serviciile medicale și turismul medical, se încearcă o globalizare, cel puțin la nivelul UE, iar România trebuie promovată din acest punct de vedere. Pentru că, din păcate, stațiunile nu au reușit să renască, să redevină ce au fost, în principal din lipsa finanțărilor și a incapacității unor administrații locale de a-și promova zona și avantajele curative. La Amara se fac pași importanți în acest sens, pentru ca stațiunea să fie cunoscută mai mult, pentru a se investi, iar serviciile să fie la un nivel superior.
„Amara nu trebuie să fie legată numai și numai de nămolul de aici. Zona este extraordinară, investițiile sunt extraordinare, iar parcul este fantastic. Eu zic că oportunitățile pentru Amara sunt foarte importante, iar apropierea de București face într-adevăr ca această stațiune să fie extraordinară”, afirma Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale din Turismul Balnear.
Pe parcusul întâlnirii s-a vorbit mult despre oportunitățile de finanțare a turismului balnear, despre cercetare-inovare, balneologia fiind catalogată ca un domeniu prioritar care ar putea să dezvolte multe sectoare conexe. Iar formarea acestui cluster poate fi soluția ideală de a atrage fonduri, asta dacă managementul acestei forme de organizare va fi armonizat în așa fel încât ținta să fie atinsă.
Vajda Lajos, vicepreședinte Clustero, spunea că o componentă importantă a clusterelor este comunicarea între factorii implicați, iar un lobby puternic, încrederea reciprocă, competiția între regiuni, o strategie comună și crearea unui brand puternic la nivel regional pot conduce la atingerea obiectivului general.
Discuțiile au fost mult mai complexe, intervențiile pe acest subiect fiind destul de importante pentru a creiona strategia de viitor a acestui cluster nou-creat, pentru ca, în câțiva ani, să se observe și rezultatele.