Amara a cerut apă Sloboziei! Slobozia a respins cererea și o lasă pe uscat…
„Să moară şi capra vecinului” este una dintre expresiile care caracterizează din ce în ce mai mult spiritul românesc. Adică, dacă mie îmi merge rău, atunci să-i meargă şi lui, nu? Cam așa se întâmplă și între doi vecini de hotar: orașul Amara și municipiul Slobozia.
Apa, apa, apa…
Este binecunoscut faptul că municipiul Slobozia se chinuie de câțiva ani să aibă apă potabilă. Pe scurt, după ce s-a hotărât că apa din Dunăre nu mai e bună, iar Slobozia nu trebuie să mai fie slugă la alții, s-a pus repede de un împrumut colosal și s-a trecut la un sistem de furnizare a apei din sursă subterană, prin realizarea de puțuri. Numai că „senzaționala mutare” a schimbat total datele problemei. În condițiile în care s-a așezat carul înaintea boilor, de câțiva ani ne tot plimbăm printre conducte sparte, înlocuite, zeci de analize, bani aruncați, stații de tratare și uite-așa se tot întoarce căruța din drum și ajungem în același loc de unde am plecat. Tot la o apă menajeră care, printr-o minune, sperăm să fie și potabilă într-o zi.
Autonomie din acest punct de vedere și-a dorit și orașul Amara care, după ce a primit printr-o țeavă ciuruită apă de la Slobozia, pierderi contorizate „la sânge”, primarul a decis să facă propriul front de captare și o stație de tratare a apei.
Totul a mers bine până când consumul de apă în Amara a început să crească simțitor, cu 15-20%, ajungând la 400 m.c. pe oră, actualele puțuri neputând asigura necesarul. S-a luat, astfel, decizia furnizării apei cu program, până la realizarea altor două foraje. Pentru ca populația din Amara, dar și turiștii din stațiune, să nu aibă de suferit în această perioadă, Primăria Amara a făcut o intervenţie la Prefectura Ialomiţa și Consiliul Județean pentru ca, pe o perioadă determinată, municipiul Slobozia să îi furnizeze cantitatea de apă necesară până la rezolvarea problemei.
Dacă voi nu ne-ați vrut, nici noi nu vrem…
Solicitarea Primăriei Amara a fost discutată joi, 30 mai, în cadrul ședinței Consiliului local Slobozia, concluziile desprinse în urma acestor discuții fiind extrem de nefavorabile pentru amăreni. Pe scurt, majoritatea consilierilor au respins categoric ideea de a sprijini Amara, reclamând „datoria istorică” pe care o are de plătit de pe vremea când era alimentată de la Slobozia.
„Nu le dăm apă. Pentru că au datorii foarte mari la noi. Simplu. Să-şi achite datoriile. Adică, slobozenii plătesc pentru Amara? Dacă dumneavoastră hotărâţi să dăm drumul la apă, eu mâine îi dau drumul la apă. De-aia am şi ajuns colonel, că sunt un bun executant. Şi mai e o problemă. Conducta care face legătura între Slobozia şi Amara este un pic ciur. Ei vor să plătească doar apa care a ajuns la ei. Atunci, să repare conducta, că e a lor. Cine să suporte pierderile, slobozenii? Şi mai e o problemă. I-am propus în urmă cu ceva timp primarului de la Amara să intre în ADI cu noi, să plătească şi să ia apă la acelaşi preţ ca la Slobozia. El a vrut să fie independent. Să fie sănătos. Nu am nimic cu amărenii, dar nu am ce să fac. Pe mine m-au ales slobozenii, nu amărenii, iar eu trebuie să reprezint şi să apăr interesele slobozenilor. Haideţi să nu facem lucruri populiste”, afirma primarul Sloboziei, Alexandru Stoica.
Consilierul Mădălin Teculescu a încercat să explice colegilor că este vorba de o situaţie de moment și că va fi un lucru urât pentru judeţ ca o staţiune să nu aibă apă, în condițiile în care vor veni oaspeți din toate colțurile țării, însă nimic nu i-a înduplecat pe consilieri.
Unul dintre ei, mai zelos așa, cu o răutate vădită în glas, se bucura că Amara are nevoie de sprijin, după ce a decis să se separe de Slobozia, deși problemele noastre sunt departe de a fi rezolvate și nu se știe niciodată.
Potrivit directorului SC Urban Slobozia, Valentin Cilibeanu, Amara are de plătit, conform facturilor emise, circa 42 miliarde de lei vechi.
„Solicitarea întreruperii furnizării apei către Amara a fost făcută chiar de către Amara. Am purtat o corespondenţă la momentul de faţă, care sună cam aşa: vă rugăm ca în baza bunelor relaţii să ne furnizaţi apă… Menţionăm că nu putem să achităm contravaloarea facturilor întrucât suntem terţ poprit de Amonil Slobozia. (…)”, spunea, pe sărite, Valentin Cilibeanu.
După discuții interminabile, a luat cuvântul și viceprimarul Cezar Zamfir care, într-un limbaj mult mai civilizat decât al colegilor săi, a afirmat că deși sunt cu toţii conştienţi de situaţia în care se află Amara, totuși nu acceptă să i se furnizeze apă.
„Pe noi ne-au trimis cetăţenii din Slobozia aici, nu cei din Amara, iar interesul cetăţenilor din Slobozia este ca noi să nu mai acumulăm datorii către societatea Urban şi să concentrăm resursele către apă, potabilizarea apei şi către servicii mai bune. De aceea suntem împotrivă şi eu şi colegii mei. Nu dăm apă atât timp cât nu se achită datoria istorică”.
„Mă așteptam să fie mai solidari”
Primarul orașului Amara, Victor Moraru, s-a arătat dezamăgit de atitudinea consilierilor de la Slobozia, afirmând că deși spera într-un parteneriat serios, în care cele două părți să aibă de câștigat, decizia politică a primat.
„Mă așteptam să fie mai solidari, să înțeleagă realitatea și să avem un parteneriat serios. Dar trebuia să recunoască faptul că Amara s-a dezvoltat în ultimii ani așa cum multe orașe și chiar municipii nu au reușit, cu fonduri europene, fără niciun sprijin local. Am făcut cunoscută stațiunea Amara și am readus-o în atenție. Era vorba de o perioadă temporară, pentru care plăteam. Suntem în procedura de licitație pentru încă două foraje. Eu aș fi văzut o colaborare. În loc să fie parteneri, ei au o atitudine mizerabilă crezând că mă vor termina. Nu vor reuși asta, pentru că eu nu am veleități de slugă. Am renunțat atunci pentru că am vrut apă potabilă, apometrul să fie la limita proprietății, nu la Slobozia, cât consum atât să plătesc, și un preț de angrosist, pentru că nu eram consumator individual. În plus, ni se oprea apa când ne era lumea mai dragă, de Paște, de Crăciun, de Sf. Constantin și Elena… Nu am avut nicio zi liniștită de sărbători. Iar pentru datoria aceea, ni se opresc bani, există o hotărâre judecătorească. Ei nu spun totul… Nu mi s-a propus niciodată să intru în ADI, nu am avut o astfel de discuție. Sper să depășesc acest moment și să rezolvăm problema cât mai repede. Voi realiza aceste puțuri și poate într-o zi vor avea ei nevoie de apă. Le voi da, dar punând apometru la mine, în Amara”, spunea primarul orașului Amara.
Așadar, locuitorii din Amara vor trebui să mai aibă ceva răbdare și să consume ponderat apă, când va fi, până când problema se va rezolva, pentru că punctul de vedere al consilierilor de la Slobozia a fost unul majoritar, și anume de a respinge cererea, împotrivă fiind un singur consilier, iar altul s-a abținut de la vot.