comenzi la domiciliu cliseru.ro

Alți ialomițeni au fost arestați pentru șantaj, după ce produceau tamponări intenţionate (VIDEO)

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/05/2012 | Lege si Ordine
Membrii unei grupări infracționale, formate din cel puțin cinci ialomițeni, au fost identificați, prinși, iar patru dintre ei arestați până în prezent, de polițiștii de la Brigada Rutieră București.

La începutul lunii februarie a.c., Brigada Rutieră Bucureşti a fost sesizată de un tânăr, în vârstă de 22 ani, despre faptul că în, în ziua precedentă, în timp ce conducea un autoturism pe str. Av. Popa Marin, ajungând la intersecţia cu str. Radu Beller, a oprit la indicatorul cedează trecerea, moment în care conducătorul unui autoturism care circula pe drumul cu prioritate a oprit şi i-a făcut semn să pătrundă în intersecţie, după care l-a tamponat cu intenţie.
Cetăţeanul a mai arătat că după producerea evenimentului, conducătorul autoturismului i-a solicitat suma de 300 de lei, şantajându-l că dacă va sesiza organele de poliţie îşi va pierde permisul de conducere pentru patru luni şi va trebui să plătească o amendă în cuantum de 420 de lei.
Analizând aceste aspecte şi având în vedere faptul că la sediile Birourilor Accidente Uşoare se înregistraseră, la vremea respectivă, mai multe declaraţii prin care diverşi conducători auto reclamau acelaşi mod de operare, la nivelul Brigăzii Rutiere Bucureşti a fost constituită, începând din luna februarie, o echipă formată din cadre ale Serviciului Accidente Rutiere aflate sub directa îndrumare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care a realizat un flagrant.

Au fost identificate două persoane, în urma cercetărilor stabilindu-se că, împreună cu alţi indivizi, au comis pe raza municipiului Bucureşti mai multe fapte, constând în aceea că loveau intenţionat diferite autoturisme care pătrundeau în intersecţie de pe drumuri fără prioritate, având instalate în general indicatoare de reglementare a priorităţii (OPRIRE sau CEDEAZĂ TRECEREA), după care, sub ameninţarea faptului că vor anunţa producerea accidentului la unităţile de poliţie şi, pe cale de consecinţă, respectivilor conducători auto le va fi suspendată exercitarea dreptului de a conduce, le pretindeau şi obţineau de la conducătorii acestor autoturisme sume de bani cuprinse între 200 şi 600 lei (în lei, euro sau lire sterline).
Ca urmare a săvârşirii acestor fapte s-a reţinut în sarcina uneia dintre persoane săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de şantaj şi distrugere, iar în sarcina celei de-a doua persoane s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la şantaj şi complicitate la distrugere.
Având în vedere pericolul social concret al faptelor săvârşite şi modul de operare, constând în aceea că foloseau pentru comiterea acestor fapte mai multe autovehicule pe care le schimbau între ei pentru a nu fi identificaţi de către poliţişti, organul de cercetare penală a dispus reţinerea învinuiţilor pe o perioadă de 24 de ore.
La data de 3 februarie a.c., cei doi au fost prezentaţi Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă. La aceeaşi dată, instanţa a admis propunerea organelor de anchetă, dispunând arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă de 29 de zile.
În cauză, încă din luna februarie a anului curent, s-au continuat investigaţiile specifice în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a inculpaţilor şi cu scopul identificării tuturor persoanelor implicate.
Astfel, în urma extinderii cercetărilor, în data de 17.05.2012 au fost identificate şi reţinute alte trei persoane care, în perioada 2010-2012, au comis pe raza municipiului Bucureşti mai multe fapte de acest tip. Ca urmare a săvârşirii acestor fapte s-a reţinut în sarcina a două dintre persoane săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de şantaj şi distrugere, iar în sarcina celei de-a treia persoane s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi complicitate la distrugere.
La data de 18.05.2012 Judecătoria Sectorului 1 a dispus arestarea lui J.I.şi a lui R.L. şi obligarea de a nu părăsi localitatea faţă de B.N.G.
Din materialul probator administrat rezultă că J.I. îi organiza și îndruma, participând alături de ei la comiterea faptelor prin faptul că invita la trecere autoturismele care circulau de pe drumul fără prioritate după care ei, conducând o altă maşină, tamponau intenţionat acele autoturisme, şi faptul că el reţinea cea mai mare parte din banii obţinuţi din şantajarea conducătorilor auto. În total s-a reţinut comiterea unui număr de 26 de fapte.
Brigada Rutieră recomandă tuturor conducătorilor auto implicaţi în evenimente rutiere soldate numai cu avarii să anunţe evenimentul la poliţie cu excepţia situaţiilor în care încheie un constat amiabil, materializat în semnarea formularului „Constatare amiabilă de accident”.