Alertă de pestă porcină africană

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Comisia Europeană a informat administrațiile veterinare ale statelor membre UE despre confirmarea în Lituania a pestei porcine africane la doi mistreți vânați la granița cu Belarus.

pesta porcinaCa urmare a confirmării bolii, s-a impus activarea Centrului local de control al bolilor Ialomița din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În cadrul ședinței Centrului de control al bolilor, care a avut loc luni, 10 februarie, directorul DSVSA Ialomița, Mihai Puia, a prezentat care este riscul de pătrundere a bolii pe teritoriul României, respectiv al județului, fiind elaborat și adoptat un plan de măsuri de prevenire a apariției acestei boli.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și a mistreților, netransmisibilă la om, cu o evoluție rapidă și care duce la înregistrarea unor pagube economice foarte mari (în cazul îmbolnăvirii, mortalitatea este de 100%). Perioada de incubație a virsului poate fi de la 3 la 5 zile până la 20 de zile.

Orice mortalitate sau suspiciune de boală la porci sălbatici sau domestici trebuie anunțată la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița pentru a se putea face investigații operative și complete.
De asemenea, toți deținătorii de ferme de porcine sunt avertizați că trebuie să respecte integral legislația de biosecuritate specifică acestor ferme, urmând să fie efectuate controale sanitar-veterinare. Prin ordin al prefectului vor fi obligați să-și procure stocuri de dezinfectante, materiale de protecție și altele.

Neregulile vor fi sancționate pe loc, proprietarii fermelor pierzând astfel posibilitatea de a fi despăgubiți în situația apariției bolii.