comenzi la domiciliu cliseru.ro

Aerodromul Alexeni, trecut în domeniul public al județului Ialomița

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/07/2017 | Locale Ialomita

Prin Hotărârea Guvernului nr. 428, din 9 iunie 2017, s-a aprobat transmiterea unor imobile, teren și construcții, reprezentând fostul aerodrom Alexeni, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în domeniul public al județului Ialomița.

După preluare, imobilele vor fi reabilitate și vor fi utilizate în vederea realizării unor investiții în comuna Alexeni, județul Ialomița.

În situația în care imobilele transmise nu sunt folosite în conformitate cu destinația prevăzută, respectiv reabilitarea acestora și realizarea unor investiții în comuna Alexeni, în termen de 20 de ani, acestea revin în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în condițiile legii.

„A fost aprobat transferul aeroportului Alexeni către județul Ialomița, a fost publicată Hotărârea de Guvern, urmează ca în condiții normale, în 30 de zile, să se încheie o inventariere și un protocol de predare-primire a acestui obiectiv, un obiectiv care de 25 de ani nu a beneficiat de foarte mare atenție. Sperăm ca în următorii ani noi să găsim oportunitățile necesare să readucem, cel puțin din punct de vedere economic, acest obiectiv în atenția județului și, foarte important, să creăm locuri de muncă, să dinamizăm, și cu acest obiectiv, zona de influență a municipiului Urziceni”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului județean Ialomița.

Predarea-preluarea imobilelor transmise se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Ideea preluării acestui obiectiv a venit în anul 2016, în luna iulie președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, solicitând acordul consilierilor județeni pentru a putea face demersurile necesare preluării aerodromului și a investi în realizarea unui aeroport operațional. Pentru a realiza aceste lucruri, primul pas l-a presupus ca aeroportul să fie transferat în domeniul public al județului Ialomița și în administrarea Consiliului Județean Ialomița, pentru a se putea finanța investițiile preconizate la acest obiectiv și din bugetul județului.

Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România.

Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. Câţiva ani înainte de a fi abandonată, baza a fost folosită parţial, numai pentru aeronave mici care necesitau doar aproximativ 800 m de pistă pentru aterizare-decolare.

În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat, acesta fiind transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Generală a Penitenciarului, apoi, în 2011, la Ministerul Dezvoltării Regionale.