Adjunctul șefului IPJ Ialomița: „Vor fi folosite la capacitate maximă autospecialele dotate cu echipamente de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”
Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița a desfășurat vineri, 11 august, o conferință de presă având ca temă prezentarea măsurilor pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în minivacanța de Sf. Maria, în perioada 12 – 15 august.
Conferinţa de presă a fost susţinută de subcomisarul de poliţie Tudorache Iulian, adjunct al șefului inspectoratului de poliție, pe linie de ordine publică și siguranță rutieră.
Potrivit acestuia, vor fi angrenați în activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice precum și a siguranței circulației pe drumurile publice peste 150 de polițiști din structurile operative, cu aproximativ 70 de autospeciale, unele dotate cu echipamente radar.
„Având în vedere faptul că ziua de 15 august este prevăzută în Codul Muncii ca sărbătoare legală și zi nelucrătoare, iar data de 14 august a fost declarată zi liberă, s-au creat premisele unui weekend prelungit, ceea ce presupune un aflux numeros de persoane care se deplasează spre litoral, către stațiunile turistice montane sau alte zone de agrement. În acest context, în perioada 12 – 14 august, la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ialomița s-a impus adaptarea măsurilor specifice pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, cu utilizarea eficientă a resurselor umane și logistice avute la dispoziție. În planul ordinii publice s-au luat măsuri pentru dimensionarea corespunzătoare a dispozitivelor de ordine și siguranță publică la nivelul subunităților teritoriale, care vor acționa în principal în zona lăcașurilor de cult și alte zone aglomerate pentru prevenirea și combaterea fenomenelor infracționale.
De asemenea, s-a luat măsura suplimentării dispozitivelor de siguranță publică în zona stațiunii Amara, pentru prevenirea și descurajarea elementelor infractoare și descurajarea unor fenomene cu impact în mediul stradal, cum ar fi actele de tulburare a liniștii publice, cerșetorie, furturi de și din auto, din buzunare etc.
Am luat măsuri și pentru asigurarea corespunzătoare a intervenției la evenimentele sesizate prin 112. De asemenea, vom menține cooporarea și legătura cu reprezentanții administrației publice locale, astfel încât să fim în măsură să asigurăm cu celeritate securizarea spațiilor publice unde vor fi înregistrate aglomerări de persoane. Toate măsurile de ordine și siguranță publică vor fi organizate și desfășurate împreună cu efectivele I.J.J Ialomița și vom solicita intervenția specifică în cazul înregistrării unor acte de tulburare a ordinii și liniștii publice.
Totodată, efectivele Serviciului de Operațiuni Speciale vor fi amplasate în zone publice, cu aglomerări de persoane, astfel încât să se descurajeze elementele infracționale, dar și realizarea intervenției optime la solicitarea celorlalte elemente de dispozitiv. În perioada de referință, la nivelul județului, au fost organizate și vor fi desfășurate acțiuni de prevenire a faptelor cu violență în locurile publice, în zona localurilor de alimentație publică, baruri, discoteci. De asemenea, se acordă o atenție deosebită monitorizării stărilor conflictuale dar și monitorizării grupurilor de infractori care sunt cunoscuți ca spărgători de locuințe, care pot acționa în această perioadă, pe fondul plecării în vacanță a cetățenilor”, a declarat Tudorache Iulian.
În planul siguranței circulației pe drumurile publice, adjunctul șefului IPJ Ialomița susține că se va asigura prezența activă a efectivelor de poliție rutieră, atât în zona lăcașurilor de cult unde vor avea loc manifestări religioase, dar și pe tronsoanele de drumuri naționale care tranzitează județul, în punctele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, precum și în intervalele orare cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, fluidizarea traficului rutier, prevenirea creării unor ambuteiaje rutiere, dirijarea și controlul traficului.
„În perioada 14 – 18 august, la nivel național, se va desfășura o acțiune pe linia prevenirii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere: viteza excesivă, indisciplina pietonală, neacordarea priorității de trecere atât a autovehiculelor cât și a pietonilor. Efectivele de poliție rutieră ale IPJ Ialomița vor acționa și în sprijinul lucrătorilor care acționează pe Autostrada Soarelui, pentru fluidizarea traficului rutier. Vor fi folosite la capacitate maximă autospecialele dotate cu echipamente de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”, a adăugat acesta.
Adjunctul inspectorului șef a făcut, de asemenea, și câteva recomandări șoferilor, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere: „nu plecați la drum într-o stare de oboseală accentuată și nu conduceți autovehiculele sub influența băuturilor alcoolice, respectați regulile de circulație, referitoare la efectuarea manevrelor de depășire și acordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor, folosiți centura de siguranță și dispozitivele de retenție și nu circulați cu viteză excesivă. În această perioadă sunt angrenate în activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice precum și a siguranței circulației pe drumurile publice peste 150 de polițiști din structurile operative, cu aproximativ 70 de autospeciale din dotare, din care 6 dotate cu echipamente radar”, a conchis subcomisarul de poliţie Tudorache Iulian.
Pentru o vacanță liniștită, fără evenimente negative, sunt recomandate câteva măsuri:
Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conținut să îi informeze pe străini că ați plecat în concediu. Atenție: și postările de pe internet, locația sau fotografiile din vacanță, vă trădează.
Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.
Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:
Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective și procurați-vă adresele și telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.
Înainte de plecare efectuaţi schimbul valutar în moneda de schimb a ţării de destinaţie. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari. Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).
Pe perioada sejurului:
Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare. Păstrați banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional! Când părăsiți camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare. Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate! Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru! Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenție: bagajele sau gențile păstrate în mașină, chiar dacă nu conțin valori, pot atrage hoții întrucât aceștia nu știu ce se află în interior. Dacă vă aflaţi în staţiuni de pe litoral, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii, etc.)! Rugați o persoană de încredere să rămână în locul respectiv! În caz de nevoie sau dacă ați fost martorul unei fapte ilicite, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi poliţiei toate amănuntele!