ADI Ialomița: Racordare la canalizare în Stelnica, iluminat public la Ciochina și dispensar modernizat la Axintele, proiecte de peste 1,8 milioane de lei
Trei contracte de finanțare a unor proiecte din cadrul Programului Judeţean de Dezvoltare Locală – Ialomiţa 2020 (ADI), în comunele Stelnica, Ciochina și Axintele, au fost semnate joi, 30 iulie, de președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ialomiţa, Consiliul Județean finanțează de trei ani proiecte de dezvoltare a localităților, depuse în cadrul PJDL.
Pe parcursul anului 2020 au fost semnate 41 de contracte, acestea fiind ultimele care se încadrează în bugetul alocat de către Consiliul Județean acestei asociații. Inițial, a fost alocată anual suma de 5 milioane de lei, iar de anul acesta suma a fost suplimentată, existând foarte multe cereri din partea autorităților publice locale.
„Sunt proiecte interesante, sunt proiecte utile în localitățile din județul nostru. Îi felicit pe domnii primari pentru inițiativa de a depune proiecte și pentru încrederea pe care o acordă Asociațieui de Dezvoltare Intercomunitară. Astăzi semnăm contracte cu UAT-urile Ciochina, Stelnica și Axintele. Valoarea totală a contractelor pe care le semnăm astăzi este de 1.880.423 lei, din care 599.140 lei finanțați de ADI prin PJDL și 1.281283 lei confinațare UAT-uri. În cei trei ani de când funcționează ADI au fost finanțate 90 de proiecte, cu o valoare de 33.844.858 lei, valoarea cofinanțării UAT-urilor fiind de 15.647.639 lei și finanțare ADI – 18.197.214 lei. Sunt 53 de UAT-uri beneficiare ale acestui PJDL, 9 UAT-uri au depus câte trei proiecte, 19 au depus câte două proiecte, iar 25 de UAT-uri au depus câte un proiect. Sunt și 11 UAT-uri care nu au beneficiat de finanțare deoarece nu au depus proiecte. Ca domenii în care s-a investit în 2020, putem spune că sunt 22 de proiecte pe infrastructură, 12 pe sport, 1 pe mediu, 3 pe educație, 2 pe situații de urgență și 1 pe sănătate. Este un proiect de suflet, la care am ținut foarte mult, a fost foarte greu la început când această Asociație nu prezenta foarte mare încredere. Am luptat pentru asta. Sunt un luptător și îmi place ca proiectele pe care le inițiez să aibă și finalitate. Și de cele mai multe ori acestea s-au finalizat corespunzător cu obiectivele pe care le avem, acelea de a aduce mai bine cetățenilor din județul Ialomița. Am demonstrat, împreună cu echipa de la Consiliul Județean, cu domnii vicepreședinți, cu ADI Ialomița, că putem să funcționăm într-un mod european, putem să avem și noi sentimentul că finanțările pe care le punem la dispoziție sunt accesate pe principiul competiției, iar proiectele cele mai bune ajung să fie finanțate. Îi felicit pe toți primarii care au depus cereri la Asociație și din câte știu eu toți au recunoscut că acesta este un proiect de succes”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
UAT Ciochina va primi finanțare pentru proiectul de modernizare iluminat stradal în comună, valoarea totală a proiectului fiind de 222.000 lei, din care contribuţia ADI Ialomiţa este de 199.140 lei. Durata proiectului este de 12 luni. Vor fi înlocuite, astfel, 240 de lămpi cu altele tip LED, beneficiari fiind cei 3.217 locuitori ai comunei.
„Acest proiect participă la mica dezvoltare a comunităților din mediul rural. Dacă anul trecut am realizat un proiect, care acum este în curs de finalizare, referitor la un teren multifuncțional, acum încercăm să încheiem un proiect din 2016 și anume modernizarea și extinderea iluminatului public în comună. Așa cum a spus și domnul președinte, acum noi completăm cu 240 de lămpi cu LED și, astfel, pe fiecare stâlp din localitate vom avea câte o lampă cu LED. (…) La ora actuală, am ajuns să avem 1.100 de lămpi. (…) Este o gură de oxigen acest proiect. Dacă anul acesta nu mai putem să depunem la ADI, vom încerca la anul”, a afirmat primarul comunei Ciochina, Câmpulungeanu Vasile.
UAT Axintele a depus un proiect privind reabilitarea şi modernizarea dispensarului din comună, valoarea totală a proiectului fiind de 1.412.002,83 lei. Contribuţia proprie a UAT Axintele este de 1.212.002,83 lei, iar contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000,00 lei. Durata proiectului: 16 luni.
Se au în vedere lucrări de reabilitare energetică a corpului de clădire existent, înlocuirea tâmplăriei exterioare, refacerea finisajelor interioare și exterioare, realizarea unor trotuare pe lângă clădire, igienizarea spațiilor interioare, reabilitarea șarpantei de lemn, achiziționarea și instalarea unei centrale termice pe combustibil solid.
„Era nevoie de acest dispensar la Axintele, pentru că la Horia, deși există dispensar dotat cu tot ce trebuie, nu avem medic și să vedem ce soluții vom găsi. La Axintele, este o sumă mare, având în vedere faptul că acolo există și o clădire care va trebui demolată, plus modernizarea clădirii, schimbarea acoperișului, achiziția centralei, gardul, igienizarea camerelor. Banii de la ADI sunt într-adevăr o gură de oxigen. Avem și noi o parte din bani alocați din bugetul local pentru a putea demara lucrarea în toamna acestui an, iar anul viitor sperăm să o putem finaliza”, a declarat primarul comunei Axintele, Grigore Tudor.
UAT Stelnica a depus un proiect legat de racordarea la sistemul de canalizare menajeră în satul Maltezi. Valoarea totală a proiectului este 246.420, 33 lei, din care contribuţia proprie UAT Stelnica: 46.420, 33 lei și contribuţia ADI Ialomiţa: 200.000 lei; Durata proiectului: 12 luni.
„Stelnica este la al treilea proiect pe canalizare. Acest proiect este făcut pe etape, deoarece a trebuit să respectăm anumite proiecte. De exemplu, etapele I și II au cuprins zonele care vor fi asfaltate în această perioadă, pe PNDL2. Deja au început lucrările de asfaltare. Cea de-a treia etapă cuprinde două străzi, una din satul Stelnica, alta din satul Maltezi. Și pentru aceste două străzi există proiect tehnic pentru asfaltare, dar înainte de asfaltare vrem să facem racordurile. După această etapă, vor fi racordate la sistemul de canalizare aproximativ 60% din locuințele din comună”, a afirmat și primarul comunei Stelnica, Fănica Decu.
Printre cele 11 localități care, deși sunt membre ADI și și-au plătit cotizația, nu au depus până în prezent niciun proiect sunt: Slobozia, Sălcioara, Sf. Gheorghe, Sinești, Bucu, Balaciu, Manasia. O explicație ar fi faptul că ori au avut alte proiecte mai mari în derulare, ori nu au avut bani pentru cofinanțare, ori nu au putut din cauza problemelor din Consiliul Local, cum este cazul la Sălcioara.