comenzi la domiciliu cliseru.ro

Adeverințele de forță majoră, foarte puțin solicitate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/09/2012 | Locale Ialomita

Doi fermieri din judeţul Ialomița care nu își puteau onora contractele de livrare către parteneri din cauza secetei sau alte motive independente de ei au solicitat Camerei de Comerţ şi Industrie Ialomița să le elibereze adeverințe de forţă majoră pentru a fi absolviţi de la plata daunelor.

Numărul solicitărilor nu este mare, deoarece pe de o parte mulţi producători agricoli nu ştiu că au această posibilitate legală de a fi exoneraţi de obligaţii în condiţiile în care neonorarea contractelor ţine de cauze independente de voinţa lor, iar pe de altă parte seceta nu a afectat prea mult fermierii mari.

Camerele de Comerţ şi Industrie sunt singurele instituţii abilitate să avizeze existenţa cazurilor de forţă majoră şi influenţa acestora asupra executării obligaţiilor contractuale, la solicitarea scrisă a agentului economic.

Însă, reprezentanții CCIA nu verifică pe teren, ci doar avizează pe baza altor documente dacă intervine această clauză de forță majoră. Solicitantul îşi asumă întreaga răspundere, inclusiv penală, pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate odată cu solicitarea adresată Camerei de Comerţ şi Industrie a României de avizare a evenimentului de forţă majoră.

Forţa majoră reprezintă orice eveniment extern, absolut imprevizibil şi inevitabil, intervenit după naşterea obligaţiei, care face imposibilă executarea acesteia şi care înlătură răspunderea debitorului faţă de creditor.  Poate fi un fenomen natural, secetă, inundații etc. sau un eveniment social.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️