ACSINTE.100, expoziția itinerantă de fotografie, vine în Slobozia
Începutul secolului 20 văzut prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte stabilit în Slobozia
ACSINTE.100, expoziția itinerantă cu fotografii de la începutul secolului 20, va fi deschisă publicului ialomițean în perioada 23 – 26 octombrie la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.
Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, fotograf născut în comuna Perieți din județul Ialomița, stabilit ulterior în Slobozia.
ACSINTE.100 acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Expoziția include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.
Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.
Deschiderea oficială a expoziției ACSINTE.100 în Slobozia va avea loc în data de 22 octombrie, ora 18.00, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea (Bulevardul Matei Basarab 26, Slobozia).
În perioada 10 octombrie – 4 decembrie 2018, expoziția de fotografie ACSINTE.100 călătorește în opt orașe din țară: Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, București. În perioada 10 – 13 octombrie, ACSINTE.100 a fost expusă pentru patru zile la Pitești, unde a trezit interesul tinerilor și elevilor din oraș pentru istorie și fotografie.
Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100:
Pitești – Fundația Culturală Ilfoveanu – 10 – 13 octombrie 2018
Slobozia – Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 – 26 octombrie 2018 (08:00 – 21:00)
Iași – Galeriile Dana – 28 – 30 octombrie 2018
Constanța – Muzeul de Artă Constanța – 1 – 3 noiembrie 2018
Timișoara – Miscellaneous Art Center – 12 – 15 noiembrie 2018
Alba Iulia – Casa Forum – 22 – 25 noiembrie 2018
Cluj-Napoca – Turnul Croitorilor – 27 – 29 noiembrie 2018
București – 1 – 4 decembrie 2018.
ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.
Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.
Mai multe informații pe www.controln.ro și pe www.facebook.com/controlN.
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/2116877525295545/
Intrarea este liberă.
Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale
Organizator: Asociația Culturală Control N
În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe
Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița
Găzduit de: Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” Ialomița, Galeria Dana (Iași), Muzeul de Artă Constanța, Miscelaneous Arts Center (Timișoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești).
Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, Obiectiv Ialomița.
Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.
De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.
În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.
Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.
Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – Ialomiţa este singura instituţie de cultură din judeţ afiliată Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, iar prin activităţile sale subscrie obiectivelor majore ale Organizaţiei privind accesul la educaţie şi cultură. Patronul spiritual al Centrului Cultural este dirijorul şi compozitorul Ionel Perlea, artistul emblemă al judeţului Ialomiţa, cel căruia Arturo Toscanini i-a dăruit bagheta sa de dirijat considerându-l demn urmaş la Scala din Milano. Muzicianul, născut la 13 decembrie 1900 la Ograda, în judeţul Ialomiţa, a condus prestigioase orchestre simfonice pe marile scene ale lumii, în special din America, unde s-a şi stins din viaţă, la New York, în 29 iulie 1970. Casa Memorială de la Ograda, aflată în administrarea Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, păstrează numeroase obiecte personale ale dirijorului, aduse de peste ocean. În memoria lui Ionel Perlea, la Slobozia se desfăşoară de 27 de ani, în luna mai, un festival concurs pentru tinerii artişti lirici, interpreţi şi dirijori.
Cine a fost Costică Acsinte?
Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieți din județul Ialomița fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria.
La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, în București, dar fără a obține licența de pilot. În 1913 România avea doar 20 de piloți licențiați.
Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi și ruși din grupurile 1 și 3 Aviație. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.
A fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920 cu gradul de sergent.
După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.
În iunie 1920, cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“, publica un album ce conținea 84 de pagini și 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiați se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot și mulți soldați și ofițeri.
În 1930 a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia numit „Foto Splendid Acsinte“ unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.
S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea orașului.
A murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.
Costică Acsinte a lăsat în urma sa peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.