ACSINTE.100, expoziția itinerantă de fotografie, este la Slobozia!
ACSINTE.100, expoziția itinerantă cu fotografii de la începutul secolului 20, este deschisă publicului ialomițean până vineri, 26 octombrie, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.
Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, fotograf născut în comuna Perieți din județul Ialomița, stabilit ulterior în Slobozia.
ACSINTE.100 acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Expoziția include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.
De asemenea, fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.
Deschiderea oficială a expoziției ACSINTE.100 în Slobozia a avut loc luni, 22 octombrie, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea.
Așa cum spunea Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, în deschiderea evenimentului, deși noi suntem familiarizați cu fotografiile lui Costică Acsinte, acest proiect nou, gândit și muncit de oameni tineri, într-un format diferit, dar mai ales itinerant, este o bucurie pentru noi, ialomițenii.
„Este o bucurie pentru noi și că le avem alături pe fiica lui Costică Acsinte, pe nepoata lui Costică Acsinte. Pentru că reușim cumva să rămânem în familie, dar să ne și universalizăm în același timp”, spunea Clementina Tudor.
ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.
Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.
„Eu am emoții că am venit aici și chiar simt un vibe, o emoție că l-am adus pe Acsinte acasă. Aici sunt expuse 40 de rame din cele 50 cât am produs noi. Alături de aceste rame mai sunt două componente multimedia, un film cu anumite fotografii din viața socială, despre care ne vorbește Mircea Dinescu, care a crescut aici, și mai este o zonă unde puteți viziona la aceste televizoare fotografii de pe front, iar la căștile atașate puteți asculta fragmente din jurnale de pe front, scrisori din acea perioadă, foarte puternice și emoționante pe alocuri. O perioadă cruntă, complicată…”, afirma Dragoș Sora, producătorul proiectului ACSINTE.100
Costică Acsinte a lăsat în urma sa peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studioului „Foto Splendid Acsinte“.
Cel care a reușit să scoată la lumină munca acestui om a fost Popescu Mario Cezar, reprezentant al Asociației Culturale Atelierele Albe. Acesta a depus o muncă titanică, iar rezultatul a fost extraordinar. Cezar a reușit să deschidă astfel o „capsulă a timpului”, unde Costică Acsinte ne lăsase un dar prețios, imaginile istoriei noastre.
„Mă bucură faptul că de Costică Acsinte a ales să se ocupe și altcineva în afară de mine, pentru că devenise oarecum o povară. Vă urez să aveți cât mai multe proiecte de acest fel”, spunea Cezar Popescu.
Adăugăm faptul că în perioada 10 octombrie – 4 decembrie 2018, expoziția de fotografie ACSINTE.100 călătorește în opt orașe din țară: Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, București. Expoziția de fotografie ACSINTE.100 va avea o durată de câteva zile în fiecare oraș și va acoperi trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968.