Achitarea taxei auto pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de 2007, suspendată până la 1 ianuarie 2013

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

 

Guvernul a decis luni, 30 ianuarie, suspendarea aplicării prevederilor privind achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007, incluse în Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, până la 1 ianuarie 2013, a anunţat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

 

Ministrul Mediului a adăugat că, în urma colectării informaţiilor din teritoriu,  s-a constatat că modificarea legislaţiei privind taxa auto, decisă anul trecut, influenţează sute de mii de proprietari, fapt ce a determinat Guvernul să ia următoarele decizii:

 

  • Suspendarea aplicării taxei auto pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de 2007, până la 1 ianuarie 2013;
  • Menţinerea în vigoare a reducerii cu 25% a taxei de poluare pentru proprietarii de autovehicule care înmatriculează din data de 13 ianuarie 2012 maşini în România;
  • Returnarea diferenţei de taxă persoanelor care au plătit mai mult în anii trecuţi. Ministrul Mediului a explicat că persoanele care au plătit mai mult faţă de această reducere medie de taxa auto, îşi pot recupera diferenţa sumei plătite.

 

Ministrul Mediului a explicat că actul normativ adoptat astăzi de Guvern reglementează şi situaţia în care  proprietarii au achitat deja taxa pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, conform legii privind taxa auto. Proprietarii de autovehicule aflaţi în această situaţie pot solicita restituirea taxei auto direcţiilor financiare locale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi de Guvern va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.