ACCPT Ialomiţa salută lansarea manualului tehnic destinat instituţiilor de învăţământ tehnic liceal şi profesional agricol, esenţial pentru viitorii fermieri
Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Ialomiţa salută lansarea manualului tehnic „Tehnologia utilajelor agricole şi pentru construcţii”, un proiect educaţional susţinut de membri săi. Înfiinţată în 2001, asociaţia este membră a Forumului APPR, reuneşte 315 de fermieri, ce exploatează aproximativ 120.000 ha, atât în judeţul Ialomiţa, cât şi în judeţele limitrofe. Această iniţiativă va avea un rol important în pregătirea unei noi generaţii de profesionişti în domeniul agriculturii.
În cadrul programului său educativ „Schooltor de fermieri”, Forumul APPR a realizat traducerea manualului tehnic, un material de referinţă utilizat în şcolile profesionale din Germania, Austria şi Elveţia. Acesta va fi destinat instituţiilor de învăţământ liceal şi profesional agricol.
Proiectul, care reprezintă un pas important în sprijinul educaţiei şi pregătirii noilor generaţii de profesionişti în agricultură, a fost gândit pentru a răspunde nevoii de actualizare a cunoştinţelor în domeniul agricol, punând la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice un ghid complet, adaptat cerinţelor actuale ale pieţei şi tehnologiilor din agricultură. Manualul tehnic tradus este menit să devină un instrument de învăţare esenţial, contribuind la formarea unei baze solide de cunoştinţe care să le ofere elevilor şi viitorilor fermieri o înţelegere aprofundată a tehnologiilor moderne utilizate în domeniu.
„Manualul tehnic este o resursă esenţială pentru formarea tinerelor generaţii în agricultură, asigurându-le cunoştinţele necesare pentru a face faţă provocărilor unui sector în continuă schimbare,” a declarat Adrian Georgescu, Preşedinte ACCPT Ialomiţa.
Fermierii din cadrul ACCPT Ialomiţa şi-au unit eforturile pentru a facilita accesul elevilor la practică şi pentru a asigura o educaţie de calitate.
„Parteneriatele noastre solide cu şcolile de profil din acest judeţ reprezintă un pilon fundamental în promovarea noilor dinamici ale educaţiei agricole, iar fermierii noştri sunt direct implicaţi în acest proces de formare a viitorilor profesionişti”, a declarat Alina Creţu, Director Executiv FAPPR.
În acest context, manualul, care este utilizat cu succes în şcolile din ţările europene avansate în domeniul agricol, va fi integrat în programele de învăţământ dual agricol din România din acest an. Acesta va oferi elevilor nu doar cunoştinţe teoretice, ci şi competenţele necesare pentru a se integra cu succes într-un sector modern, inovativ şi conectat la tehnologiile de ultimă oră.
Începând cu 2025, peste 600 de elevi din diverse judeţe ale ţării vor beneficia de acest suport tehnic esenţial, care va contribui semnificativ la formarea unei noi generaţii de lucrători profesionişti în agricultură. Proiectul are ca obiectiv nu doar îmbunătăţirea educaţiei, ci şi integrarea noilor tehnologii, esenţiale pentru competitivitatea viitoarelor generaţii de fermieri.
ACCPT Ialomiţa susţine cu tărie viziunea FAPPR de a contribui la dezvoltarea profesională şi educaţională continuă a noilor generaţii de fermieri, prin proiecte care generează un impact semnificativ şi pozitiv asupra sectorului agricol.