Absolvenţii de liceu care au certificat Cambridge nu au susţinut proba orala C
Este vorba despre examinarea competențelor într-o limbă străină, iar aceia dintre liceeni care au susținut și obținut certificarea Cambridge, nu mai trebuie să treacă prin proba de examen C – referitoare la abilitățile într-o limbă străină.
Supravegheați video, absolvenții se așează timid în bănci, gândindu-se cum vor trece de această probă a maturității.
„Cred că mereu a fost greu să dovedești că ești pe picioarele tale, că nu mai ești un copil. În antichitate trebuia să mergi la vânătoare de mistreți, acum, trebuie să dai Bacalaureatul și nu știu care variantă era mai grea”, ne spune Cristian Stoian, un băiat hâtru și pus pe șotii, în curtea Liceului de Artă ”Ionel Perlea” Slobozia. Ceilalți colegi îl privesc și încearcă să zâmbească, dar e destul de greu, deoarece emoțiile îi năvălesc.
”Ceea ce s-a întâmplat anul trecut ne-a dat de gândit și să sperăm că vom spăla rușinea. Desigur că materia care ne aduce mari temeri este matematica, dar avem încredere că ne vom descurca. La probele orale totul este mai ușor, doar cei foarte emotivi se mai pierd, în rest am avut calificative bune”, mărturisește cu nonșalanță Ioana Marin.
Într-adevăr, cadrele didactice spun că elevii de clasa a XII-a au făcut față verificărilor competențelor, iar adevărata luptă se va da la probele scrise.
Anul acesta s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat 2.543 de persoane, dintre care 2.359 sunt proaspeți absolvenți.
Evaluarea competențelor la limba romană, informatică și limbă străină s-au derulat separat în fiecare liceu, urmând ca la probele scrise să existe șapte centre la nivel de județ, organizându-se și două centre zonale de evaluare. Camere de luat vederi au fost instalate inclusiv în sălile de clasă unde se multiplică subiectele, precum și în centrele de evaluare în care se preiau și se depozitează lucrările.
Paul Frâncu, directorul Colegiului Național ”Mihai Viteazul” Slobozia ne-a declarat că rezultatele absolvenților CNMV la verificările orale au fost bune și speră ca până la final să fie la fel. ”La limba română, 169 au primit calificativul experimentat, iar 30 avansat, în timp ce la competențele digitale 60 au primit avansat și 6 mediu. Pentru proba de competențe lingvistice într-o limbă străină, 17 foști elevi au certificate ICDL”, a specificat Paul Frâncu.
Singura nemulțumire a celor care susțin examenul de Bacalaureat este că nu sunt date note și la probele orale, ei considerând că așa media lor va fi mult mai mică, dar se pare că acesta este trendul la nivel european.
Emoții și pentru absolvenții a opt clase
În data de 25 iunie s-a derulat și prima probă a evaluării naționale. De dimineață, școlile fremătau de glasurile părinților care comentau subiectele. ”Copilul meu este bine pregătit, dar îmi e teamă să nu se încurce. Vrem să intrăm la un liceu bun. Oricum emoțiile cele mai mari le avem noi, cei de afară”, a spus Aneta Vasile, una dintre mămicile nerăbdătoare ce își așteptau copiii afară.