A fost deschis Centrul de recuperare și reabilitare neuro-psihică pentru adulți de la Movila
Serviciile Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihică pentru adulți din Movila se adresează persoanelor cu handicap neuropsihic, atât din comunitate, cât şi celor găzduite în prezent în alte servicii de tip rezidenţial subordonate DGASPC Ialomiţa.
Aici, peste 40 de persoane cu dizabilităţi vor beneficia de asistenţă medicală şi îngrijire, recuperare şi reabilitare, consiliere psihologică şi socială, socializare, ergoterapie şi terapie ocupaţională.
Prin acest proiect s-a urmărit creşterea calităţii infrastructurii sociale din judeţul Ialomiţa, dar și creşterea calităţii serviciilor sociale oferite în centru şi prevenirea situaţiilor generatoare de marginalizare şi excluziune socială.
Centrul de la Movila a fost deschis oficial joi, 18 septembrie, iar pentru început au fost aduse aici 12 persoane. În final, 20 de persoane cu handicap neuro-psihic din centrul de îngrijire și asistență Slobozia, 15 tineri cu handicap neuro-psihic proveniți din sistemul de protecție a copilului care au împlinit 18 ani și 6 persoane cu același handicap din comunitate vor beneficia de serviciile centrului.
„Inaugurăm acest centru pentru persoanele aflate în dificultate din județul Ialomița. Acum 8 ani, închideam acest centru. A fost școală specială și centru de plasament pentru copii. (…) Acum opt ani luam ultimul copil de aici și îl duceam în căsuțele de tip familial, iar câțiva ani mai târziu s-a ivit această idee de a face un centru pentru persoanele adulte cu handicap, pentru că serviciile la nivel județean pentru astfel de persoane erau sărace (…). Valoarea inițială a acestui proiect, pe care s-a încheiat contractul, a fost de aproximativ 38 de miliarde de lei vechi, iar la final s-a realizat cu 27,5 miliarde lei. Deci s-a făcut o economie. Nu întotdeauna poți anticipa cu exactitate de unde pleci și unde vei ajunge. Important este că am făcut economie și nu risipă. Valoarea eligibilă a fost de 29,3 miliarde lei inițial și s-a realizat cu 21,2 miliarde lei. Contribuția UE a fost de 24,8 miliarde lei inițial și am realizat cu 18 miliarde lei, contribuția Guvernului a fost de 3,8 miliarde lei inițial și s-a realizat 2,7 miliarde lei, iar Consiliul Județean a avut o contribuție inițială de 580 milioane și s-a realizat cu 410 milioane lei, dar multe cheltuieli care nu au fost prinse inițial în proiect, cum ar fi gardul, dar și altele, au fost trecute la neeligibile și suportate de Consiliul Județean”, afirma directorul DGASPC Ialomița, Paul Marcu.
La nivelul judeţului Ialomiţa, în cadrul Domeniului major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” al programului Regio au fost depuse şase proiecte, din care au fost semnate patru contracte de finanţare, ce au o valoare totală de peste 10,2 milioane de lei, din care peste 7,7 milioane de lei reprezintă valoarea nerambursabilă solicitată de către beneficiari.
„Vreau să felicit administrația județeană pentru că are preocupări pentru problematica socială și sunt convins că și în următorul program problematica socială va sta printre prioritățile județului. Dacă proiectul de la Movila întregește o zestre județeană de patru proiecte, vreau să vă spun că proiectele din județul Ialomița contribuie la ansamblul de aproape 30 de proiecte finanțate în regiunea noastră în cadrul acestui domeniu de intervenție atât de necesar și de sensibil și aproape 30 de milioane de euro câte sunt prinse în acest domeniu, și sunt convins că vor aduce o alinare, un plus de condiții pentru persoanele cuprinse în sistemul național de protecție socială”, spunea directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.
Centrul, al cărui director va fi Vasile Nemeș, are 18 camere, cu 1, 2 sau 3 paturi, însumând 41 de locuri, camerele sunt dotate cu strictul necesar, iar condițiile de cazare sunt foarte bune.
Centrul a fost creat în cadrul proiectului „Înfiinţarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică pentru Adulţi Movila”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, al cărui beneficiar este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.833.060,02 lei, din care 2.927.088 de lei reprezintă valoarea totală eligibilă (fonduri FEDR – 2.488.024,80 lei; fonduri de la bugetul naţional – 380.521,44 lei; cofinanţarea eligibilă a beneficiarului – 58.541,76 lei).