Atenționare cu privire la contextul epidemiologic european legat de evoluția febrei aftoase
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează crescătorii de animale de pe raza județului, precum și toți operatorii interesați, cu privire la contextul epidemiologic european privind evoluția FEBREI AFTOASE.
EVOLUȚIA BOLII PE TERITORIUL UNIUNII EUROPENE:
În data de 30.03.2025 Slovacia a notificat confirmarea unui alt focar primar de febră aftoasă (astfel pe teritoriul Slovaciei sunt confirmate oficial 5 focare de boală) la o fermă comercială de bovine cu 3487 capete, în județul Malacky, regiunea Bratislavsky, într-o zonă mai îndepărtată de focarele raportate anterior, aflată în zona de restricție suplimentară.
Sursa probabilă a infecției o reprezintă resursa umană, deoarece proprietarul a efectuat, în data de 17.03.2025, o vizită la o exploatație confirmată cu febră aftoasă de pe teritoriul Ungariei.
În data de 02.04.2025, autoritățile veterinare din Ungaria au notificat confirmarea a 2 focare secundare de febră aftoasă, în exploatații comerciale de bovine cu 2.498 de capete, respectiv 1.012 capete (exploatații de contact cu focarul nr. 1 prin mijloace transport lapte/SNCU), în județul Gyor-Moson-Sopron.
Având în vedere faptul că, începând cu 01.01.2025, România face parte din spațiul Schengen, este esențial să acordați o atenție sporită transporturilor de produse, furaje și subproduse de origine animală provenite din Ungaria și Slovacia, scopul fiind prevenirea răspândirii bolii pe teritoriul României.
Precizăm că, până când situația epidemiologică privind febra aftoasă nu va prezenta riscuri, transporturile de animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine) de pe întreg teritoriul Ungariei și Slovaciei, precum și pentru laptele materie primă care provine din exploatații situate în afara zonelor de restricție, stabilite conform Deciziei 2025/496, cu modificările ulterioare, pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate, cu rezultate negative, în ultimele 24 de ore anterioare expedierii, sunt restricționate.
În scopul prevenirii introducerii bolii pe teritoriul României, D.S.V.S.A. Ialomița monitorizează permanent circulația animalelor, fiind efectuate periodic, cu sprijinul reprezentanților I.P.J. Ialomița, controale în trafic.
Deși prevederile legislative privind circulația animalelor au fost periodic aduse la cunoștința crescătorilor, în timpul controalelor efectuate s-a constatat nerespectarea acestora, fiind depistate transporturi de bovine/ovine neidentificate, fără documente sanitare veterinare, transporturi efectuate cu mijloace auto pentru care nu se putea face dovada spălării și dezinfecției.
Astfel, în perioada 07.04 – 10.04.2025, în urma controalelor în trafic desfășurate, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, reprezentate de amenzi în valoare totală de 58.500 lei.
De asemenea, în perioada 01.01 – 10.04.2025, medicii veterinari oficiali au verificat 33 de exploatații nonprofesionale, la cererea proprietarilor, cu scopul eliberării unor adeverințe care să ateste numărul real de animale existente în exploatațiile respective, adeverințe necesare pentru accesarea diverselor forme de subvenții, constatându-se ca deficiențe vânzarea/cumpărarea de animale (136 bovine, 1.324 ovine, 172 caprine) fără documente sanitare veterinare și sacrificarea animalelor fără notificarea medicului veterinar (1 bovină, 33 ovine).
Au fost aplicate 33 sancțiuni contravenționale, reprezentate de amenzi în valoare totală de 47.100 lei.
Subliniem faptul că deși boala nu reprezintă un pericol direct pentru sănătatea umană, impactul economic asupra sectorului zootehnic și industriei alimentare poate fi devastator, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.
Recomandări pentru crescătorii de animale din speciile receptive:
- orice intenție de achiziție animale va fi notificată D.S.V.S.A. Ialomița (medic veterinar oficial, medic veterinar concesionar) care vor stabili condițiile în care se pot efectua astfel de operațiuni;
- pentru asigurarea trasabilității animalelor toate transporturile vor fi însoțite obligatoriu de documente sanitare veterinare (document de circulație, certificat sanitar veterinar, după caz);
- toate mijloacele de transport animale vor face dovada, anterior îmbarcării acestora, spălării și dezinfecției corespunzătoare într-o unitate autorizată sanitar-veterinar;
- evitarea tranzitării zonelor de restricții, indiferent de scop, pentru a evita orice risc de introducere a bolii pe teritoriul României;
- aplicarea de măsuri stricte de biosecuritate în exploatațiile cu animale receptive, cu accent pe controlul accesului persoanelor și al autovehiculelor și dezinfecția mijloacelor de transport; recomandăm utilizarea unor dezinfectanți care dețin Avizul Comisiei Naționale pentru produse biocide, sunt încadrați în grupa principală 1, tip produs 3 și care au eficiență împotriva virusului febrei aftoase;
- notificarea imediată a medicului veterinar în cazul observării semnelor clinice suspecte (febră, prezența veziculelor, stare generală proastă, mortalitate);
- respectarea cu strictețe a legislației în vigoare, a recomandărilor și măsurilor dispuse de autoritățile veterinare.
COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE DIN CADRUL D.S.V.S.A. IALOMIȚA