Spitalul Județean de Urgență Slobozia este în plin proces de transformare
Spitalul Județean de Urgență Slobozia este, de câțiva ani, într-un amplu proces de modernizare, de transformare într-o unitate spitalicească la standarde europene.
Din multitudinea de proiecte, care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului, modernizarea și dotarea incintei spitalului, construcția Blocului Operator, realizarea unor noi rețele de utilități, amenajarea curții interioare a Spitalului Județean de Urgență Slobozia, a fost finalizat proiectul privind extinderea și dotarea UPU, iar celelalte sunt în diverse stadii, unele chiar aproape de final. Este un proces complex, care presupune multe operațiuni, de la relocarea unor secții, cabinete, până la coordonarea tuturor activităților constructorului, având în vedere faptul că activitatea medicală nu este oprită în acest timp.
Consiliul Județean Ialomița, autoritatea în subordinea căreia se află spitalul, a aprobat, în ședința din luna februarie, mai multe proiecte de hotărâre privind unitatea spitalicească. Unul dintre proiecte a vizat aprobarea devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați, faza execuție lucrări, pentru obiectivul de investiții „Construirea Blocului Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia”. Acest proiect de hotărâre a venit ca urmare a modificărilor legislative în materie. În acest context, au fost actualizate devizul general, principalii indicatori tehnico-economici, inclusiv durata de execuție a proiectului.
Obiectivul de investiții, inclus în lista finanțărilor prin PNDL, etapa II, este în stadiu avansat de realizare, valoarea totală a investiției fiind de peste 113.600.000 lei.
De asemenea, un alt proiect viza aprobarea cofinanțării pentru același obiectiv de investiții, respectiv Blocul Operator, în valoare de peste 38.800.000 lei, mare parte din sumă fiind necesară pentru finalizarea investiției și reprezintă cheltuieli eligibile de recuperat de la bugetul de stat care au fost efectuate până la finele anului 2024, dar și care urmează a fi efectuate. Cu această ocazie a fost abrogată HCJ din 18 martie 2024.
Un alt proiect care privește Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a fost aprobat în cadrul aceleiași ședințe și este legat de modificarea unei Hotărâri din decembrie 2024 privind aprobarea devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici, faza PTh+DDE pentru obiectivul de investiții „Creșterea gradului de securitate la incendiu și asigurarea utilităților”.
Consiliul Județean implementează la acest moment trei proiecte distincte care cuprind toate departamentele importante ale Spitalului Județean de Urgență, și anume: reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului, modernizarea și dotarea incintei spitalului, construcția blocului operator, finalizând deja un al patrulea proiect, acela de modernizare, extindere și dotare a UPU. Pentru ca toate obiectivele de investiții să devină funcționale se impune realizarea unor noi rețele de utilități, conform cerințelor impuse de legislația în vigoare privind securitatea la incendiu.
Scopul proiectului este de a se construi trei scări metalice de evacuare în caz de incendiu, două scări P+7, respectiv P+8 și o scară care face legătura între noua clădire a Blocului Operator și Clădirea C,D, E, de la etajul 4 la etajul 8. Tot prin acest proiect se dorește asigurarea utilităților pentru Spitalul Județean de Urgență din Slobozia și reabilitarea tuturor rețelelor exterioare, inclusiv hidranți exteriori, un rezervor de apă pentru intervenții în caz de incendiu, creșterea capacității postului Trafo existent și realizarea unei clădiri-anexă care va adăposti tablourile electrice, precum și reabilitarea rețelei de iluminat exterior. Totodată, pentru că proiectul este unul complex, proiectantul a mărit durata estimată de execuție de la 6 luni la 12 luni.
Nu în ultimul rând, în cadrul ședinței de consiliu a fost aprobat devizul general actualizat și principalii indicatori tehnico-economici actualizați – faza DALI pentru obiectivul de investiții „amenajare curte interioară a Spitalului Județean de Urgență Slobozia”.
Și această investiție face parte din strategia județului Ialomița de modernizare a infrastructurii sanitare, în vederea asigurării unui mediu mai funcțional, sigur și estetic pentru pacienți, vizitatori și personal medical.
În prezent, în curtea spitalului sistemul de circulație este disfuncțional, aleile pietonale și căile de acces sunt degradate, iar spațiile verzi sunt insuficiente și neamenajate. Iluminatul exterior este necorespunzător, mobilierul urban este deteriorat, iar facilitățile pentru persoanele cu dizabilități lipsesc. De asemenea, nu există un sistem eficient pentru colectarea deșeurilor sau pentru scurgerea apelor pluviale, iar împrejmuirea unității este într-o stare avansată de degradare. Așadar se au în vedere modernizarea și reorganizarea zonei prin reconfigurarea și extinderea locurilor de parcare, refacerea aleilor pietonale, îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități și amenajarea unor spații verzi generoase. Va fi instalat și un sistem modern de iluminat, dar și un sistem de supraveghere video, se vor reabilita punctele de pază și se vor crea zone de recreere dotate cu mobilier urban nou, locuri de joacă și pergole. Valoarea acestui proiect de ridică la aproape 18 milioane de lei, iar durata de execuție va fi de 8 luni.
Un alt proiect care vizează spitalul județean se referă la achiziționarea de servicii juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare în vederea recuperării unui prejudiciu stabilit prin raportul de audit al Camerei de Conturi Ialomița, aprobat prin Hotărârea Plenului Curții de Conturi din luna mai 2024. Spitalul Județean a solicitat, la finele lunii ianuarie, Consiliului Județean Ialomița, aprobarea angajării unei societăți de avocatură, respectiv a unui avocat, în vederea sesizării instanței pentru recuperarea unui prejudiciu rezultat din acordarea unor drepturi salariale necuvenite unui consilier juridic, mai precis plata sporului de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară pentru deținerea titlului științific de doctor.