Alegeri parlamentare 2024: Din șapte sesizări privind încălcarea legii, doar trei s-au confirmat
Alegeri parlamentare, 1 Decembrie – De la începerea votării și până la ora 20.00 au fost semnalate șapte situații de încălcare a legii în contextul alegerilor parlamentare. Trei sesizări s-au confirmat, iar patru sunt neconfirmate. Angajații MAI din județul Ialomița au aplicat un avertisment și au întocmit trei dosare penale.
„Astăzi, în jurul orei 09.10, la sediul Poliției Orașului Amara, s-a prezentat o femeie de 53 de ani, din municipiul Slobozia, care a sesizat faptul că membrii comisiei secției de votare nr. 71 din localitatea Amara, nu i-ar fi permis să voteze. Ulterior, persoana s-ar fi deplasat la o altă secție de votare din orașul Amara, unde și-ar fi exercitat drepturile electorale. De asemenea, la momentul verificărilor efectuate, membrii comisiei secției de votare nr. 71 din localitatea Amara au precizat faptul că persoanei i s-ar fi comunicat faptul că își poate exprima dreptul de vot pe listele suplimentare, însă aceasta și-ar fi luat actul de identitate și ar fi părăsit secția de votare. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “Împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.
În jurul orei 09.40, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au fost sesizați cu privire la faptul că o tânără de 22 de ani, domiciliată în comuna Cocora, ar fi încercat să voteze la secțiile de votare nr. 129 și 130, din comuna Cocora. Aceasta a votat inițial la secția nr. 130 Cocora, unde se afla înscrisă pe lista permanentă și s-a prezentat ulterior și la secția nr. 129 Cocora, unde a încercat să voteze din nou, fără a reuși acest lucru. În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Tentativă de fraudă la vot”.
În jurul orei 16.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fetești au fost sesizați cu privire la faptul că doi membri ai comisiei din cadrul Secției de votare nr. 43 din municipiul Fetești, responsabili cu urna mobilă, ar fi acordat dreptul de vot unei persoane care nu avea domiciliul pe raza județului Ialomița, fiind internată într-o unitate spitalicească. Aceștia nu ar fi verificat în prealabil dacă alegătorul deținea viză de reședință într-o localitate din județul Ialomița.
De asemenea, persoana care a solicitat urna mobilă, fără a avea acest drept, a fost sancționată contravențional cu avertisment scris. În cauză au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul comiterii infracțiunii de “Neglijență în serviciu.”
Pe parcursul acestei zile, la nivelul întregului județ au fost mobilizați aproximativ 750 de angajați MAI care au avut ca principale atribuții menținerea climatului normal de siguranță publică, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.
Misiunile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne din județul Ialomița vor continua și după încheierea procesului de vot.
Astfel, angajații MAI vor asigura securitatea materialelor, a documentelor și a tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral, respectiv dosarele sigilate cu rezultatele votării, pe timpul staționării membrilor birourilor electorale ale secțiilor de vot în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale și pe timpul transportului dosarelor către birourile ierarhic superioare, în vederea centralizării rezultatelor votului.
Adresăm mulțumiri și cetățenilor pentru modul responsabil în care și-au exercitat dreptul la vot și pentru că este Ziua Națională a României permiteți-mi să închei spunând: La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a transmis agent de poliție Balaș Andreea, purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomița.