Alexandru Potor, primarul municipiului Slobozia: „Nu este în regulă că avem o stație de epurare în oraș. Soluția reală pentru eliminarea mirosului de la stația de epurare este să o mutăm în afara orașului.
Alexandru Potor, noul primar al municipiului Slobozia, a avut vineri, 1 noiembrie, o întâlnire informală cu mass-media în vederea discutării principalelor probleme care ar trebui trecute pe lista de priorități administrative pentru mandatul 2024-2028.
Printre problemele ridicate de jurnaliști au fost calitatea apei potabile, infrastructura rutieră, disconfortul olfactiv provenit de la stația de epurare, locurile de parcare, spațiile verzi, bolarzii stradali, care delimitează pista de biciclete, branșarea individuală la sistemul de apă, dar și multe alte probleme sociale care afectează, într-o formă sau alta, comunitatea.
La acest moment, Consiliul Local este constituit, însă nu în formulă completă de 9 consilieri PSD, 6 PNL, 2 AUR și 2 USR. Mai sunt șase consilieri locali (5 de la PSD și 1 de la PNL) care nu au depus jurământul, fiind validați mai târziu de instanță, apoi mai sunt de stabilit viceprimarii, astfel că, pe acest fond, unele proiecte nu sunt încă prezentate în consiliul local. Deocamdată a fost numit administratorul public, respectiv Adrian Mocioniu, fost primar al municipiului.
Până când se va întruni Consiliul local, primarul susține că a avut întâlniri cu angajații instituției, pe care îi consideră profesioniști și bine intenționați și cu care speră să facă echipă în vederea implementării tuturor proiectelor.
„Toți colegii sunt bine intenționați, îi apreciez ca pe niște profesioniști, singura mea solicitare fiind ca împreună să facem o echipă, în așa fel încât să putem duce mai departe proiectele orașului. Iar reacția a fost una pozitivă. Le-am explicat că în mine găsesc un partener în ceea ce privește actul administrativ și o să mă implic cât mai mult posibil în ce înseamnă implementarea proiectelor, soluționarea unor aspecte juridice, pentru că și competența mea atinge un pic această zonă, fiind absolvent de administrație publică și științe juridice. (…) Am setat, pentru început, câteva dintre priorități, care sunt legate de finalizarea proiectelor cu finanțare europeană, care au un deadline scurt, respectiv 31 decembrie 2024 (…). O atenție deosebită am avut-o și asupra proiectelor care sunt etapizate, dar care deși sunt duse până în 2026, unele dintre ele, este clar că trebuie terminate, pentru că nu putem sta cu șantierele deschise până în 2026 – 2027”, a precizat primarul.
Alexandru Potor a susținut că deși „nu stăm bine financiar, primăria neavând, din păcate, visteria plină, nu este pe marginea prăpastiei”. Speră, însă, la o rectificare bugetară cât mai curând, banii fiind necesari atât pentru funcționare, cât și pentru pregătirea viitoarelor proiecte.
Creșterea calității apei în municipiul Slobozia va fi unul dintre proiectele pe care primarul „îl va urmări din primele momente ale mandatului”, dar și rezolvarea problemei stației de epurare și a mirosului din partea de est a orașului.
Deși soluțiile pot veni doar de la specialiști, unii foarte buni, primarul a întrebat cum vede și presa această situație și dacă printre posibilele soluții s-ar putea afla chiar o altă sursă de apă, având în vedere faptul că apa extrasă din puțurile forate „este foarte încărcată cu amoniu”. Potrivit primarului, sunt depășiri la amoniu în anumite puțuri cu 300%, ba chiar cu 500%. Această situație determină o tratare intensivă a apei pentru a fi în parametri și, ca urmare, îi scade calitatea. Mai mult decât atât, există și alți factori care ar putea conduce la furnizarea unei ape slab calitative, unul fiind lucrările efectuate la rețeaua de apă și comunicarea defectuoasă cu cetățenii a operatorului regional.
„Urbanul trebuie să aibă o atitudine mult mai atentă față de felul în care face lucrări și față de modul în care intervine la rețea, în așa fel încât să nu mai avem situații în care apa ajunge la robinete murdară, amestecată cu pământ. Urbanul trebuie să fie mult mai atent și să notifice mult mai clar beneficiarii, cei care sunt conectați la rețea atunci când Urbanul face lucrări. (…) Aceste lucruri sunt obligatorii. Prin urmare, eu nu îmi doresc să mai văd vreodată în Slobozia apă murdară la robinet, fără să existe o explicație clară, iar consumatorii anunțați că pe o perioadă scurtă de timp sunt intervenții la rețea care pot altera calitatea apei. Mai mult decât atât, eu voi solicita Urban să ia în calcul scăderea din facturile cetățenilor – trebuie să existe un anumit calcul – cantitatea aceasta de apă care, evident, că nu va fi în parametri ca urmare a intervențiilor și care nu poate fi utilizată”, a adăugat edilul Sloboziei.
Primarul are în plan și organizarea unei dezbateri publice cu cetățenii, cu specialiști, cu autorități publice locale și județene pentru a ajunge la o concluzie cu privire la viitoarele investiții din această zonă. Dacă rămânem la apa extrasă din puțuri, dacă este fezabil să revenim la apa din Dunăre, dacă merită să investim foarte mult în altă sursă de apă, ba chiar dacă putem achiziționa o altă stație de tratare cu cărbune activ, în condițile în care litigiul cu firma care a lucrat la stația de tratare (prin osmoză inversă) nu se va încheia favorabil pentru municipalitate sau va întârzia nepermis de mult… De asemenea, a solicitat Apelor Române o hartă cu fronturile de captare din zona Sloboziei, care să arate unde ar putea fi o sursă de apă mai puțin problematică. Iar atunci va avea și un cost estimativ al fiecărei investiții.
„Problema legată de apă este una foarte serioasă. Este nevoie de o investiție curajoasă, care va costa bugetul, asta în condițiile în care oamenii vor spune în ce direcție vom merge. Eu vreau să iau deciziile astea, dar vreau să existe discuții și cu mass media și cu cetățenii și cu specialiștii, iar când se va lua o decizie să fie în cunoștință de cauză. Acum, majoritatea a spus să rămânem la puțurile forate. Dar cetățenii s-ar putea să nu fie de acord cu dumneavoastră. Părerea mea. Îi vom aștepta și pe ei să ne spună până la urmă care este cea mai bună variantă. Evident că sunt multe lucruri de făcut, și la nivelul operatorului și în modul cum se gestionează apa, pentru că dacă ea este tratată intensiv să nu o mai stricăm. De asemenea, este clar că trebuie să facem niște investiții, să găsim soluții cu privire la ce se întâmplă cu apa din momentul în care ea a fost adusă la limita de proprietate”, a mai spus Alexandru Potor.
Așadar, în cadrul acestei întâlniri s-a discutat și despre problema branșărilor individuale la sistemul public de distribuție al apei, în condițiile în care țevile sunt vechi, ruginite, și pot afecta, de asemenea, calitatea apei. Există și aici multe controverse, având în vedere faptul că familiile cu venituri mici nu pot suporta financiar costurile unei racordări individuale.
În acest sens, primarul a susținut că are în vedere un proiect prin care aceste familii cu posibilități materiale reduse să fie subvenționate de către primărie pentru această operațiune.
Primarul Alexandru Potor a abordat și situația referitoare la reducerea mirosului emanat de la stația de epurare.
„Nu este în regulă că avem o stație de epurare în oraș. (…) Acesta este un obiectiv pe care eu îl propun în acest mandat, bineînțeles că îl voi supune aprobării în Consiliul Local, și în urma discuției cu cetățenii, să mutăm stația de epurare în afara orașului. Asta este soluția reală. Dacă noi vom încerca să tot pansăm povestea asta …”, este de părere primarul Alexandru Potor.
Nu în ultimul rând, s-a discutat și despre infrastructura rutieră, locurile de parcare, despre necesitatea refacerii zonelor verzi, a grădinițelor din jurul blocurilor, despre stoparea tăierii pomilor din oraș, despre refacerea Pieții Revoluției și finalizarea parcării din zona Prefecturii, dar și despre soluțiile găsite pentru funcționarea tuturor asociațiilor de proprietari și anveloparea blocurilor, probleme care vor fi detaliate în perioada următoare.
Despre controversatul proiect de mobilitate urbană de pe bulevardul Matei Basarab, legat de cel cu pistele de biciclete, primarul s-a declarat împotriva eliminării parcării autovehiculelor pe bulevardul principal, spunând că va încerca să descurce din punct de vedere legal multe dintre problemele apărute.