Tichetele de activități casnice – avantaje în relația beneficiar – prestator casnic
Începând cu 1 ianuarie 2024, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița implementează la nivel județean prevederile Legii nr. 111 din 21 aprilie 2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic. Actul normativ menționat reglementează modalitatea de remunerare a persoanelor ce au calitatea de prestator casnic și condițiile în care această activitate urmează a fi prestată.
Prestatorul casnic este o persoană fizică ce poate desfăşura activităţi casnice ocazionale în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remuneraţii acordate exclusiv sub formă de tichete de activităţi casnice. Nu există restricții în ceea ce privește statutul acestora (șomer, salariat, persoană casnică, pensionar, student, etc). Mai mult, persoanele care au calitatea de șomer precum și beneficiarii de venit minim de incluziune, pot avea calitatea de prestator casnic și pot fi remunerați cu tichete, fără a le fi afectate drepturile la indemnizația de șomaj sau la venitul minim de incluziune.
Beneficiarul casnic este persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfăşoară activităţi casnice. Numărul de tichete pe care le poate achiziționa nu este limitat, în funcție de activități acesta poate achiziționa oricâte tichete are nevoie.
Între beneficiar și prestator nu se incheie un contract ci există un simplu acord de voință între cele două părți.
Activitațile casnice ce intră sub incidența acestei legi sunt: curățenia/igienizarea locuinței, strângerea resturilor vegetale din grădină, întreținerea spațiilor verzi, întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor, toaletarea pomilor, plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor, plantarea răsadurilor, călcatul rufelor, spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat, spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual), prepararea hranei, aranjarea și servirea mesei, debarasarea și spălarea vaselor, hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie, plimbarea câinilor sau a altor animale de companie, transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar, curățarea și întreținerea piscinei/a acvariilor, realizarea de cumpărături, tăierea și despicarea lemnelor pentru foc, căratul lemnelor și al materialelor pentru foc, încărcatul-descărcatul de obiecte casnice, spălarea și curățarea autovehiculelor, recoltarea fructelor și a legumelor, spălarea geamurilor și a tâmplăriei, văruirea pomilor, efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente, îmbrăcarea și dezbrăcarea persoanelor dependente, hrănirea și hidratarea persoanelor dependente, efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente, transferul și mobilizarea persoanelor dependente, facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane, facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior, facilitarea deplasării și însoțirea persoanelor dependente în exterior, acompanierea persoanelor dependente la activități desocializare și/sau socializarea cu persoanele dependente.
Plata prestatorului pentru serviciile prestate se va face cu tichete de activități casnice, aceasta fiind prevăzută ca singura formă de retribuire pentru activitățile prestate.
Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Tichetele de activităţi casnice se pot achiziţiona de la AJOFM Ialomița sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, care poate fi accesată aici https://tichete.anofm.ro/ .
Înregistrarea beneficiarilor casnici şi prestatorilor casnici în platforma electronică https://tichete.anofm.ro/ şi crearea contului personal se poate face fie individual, fie prin intermediul personalului AJOFM Ialomița care va oferi suport tehnic la sediul instituției.
Important pentru prestatorii casnici: dacă într-o lună preschimbă minim 85 tichete de activități casnice, vor avea calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate.
Pentru orice alte informații suplimentare legate de implementarea acestor prevederi legale, ne puteți contacta la sediul instituției din Slobozia, str. Lacului, nr.10, telefon 0243231809, email [email protected].
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița