Premianții ediției a XII-a a Festivalului-Concurs de tradiție culinară ialomițeană „La Casa Tudorii”
46 de echipaje, cu 631 de rețete preparate și înscrise în concurs, trei zile de evenimente, două zile de spectacol la Giurgeni, o zi de concurs culinar, mii de participanți la eveniment, expoziții tematice, reconstituiri istorice cu peste 130 de membri a 10 asociații de profil din țară și spectacole susținute de ansambluri folclorice, grupuri vocale, recitaluri cu muzica militară a Forțelor Navale, dar și cu Taraful de la Clejani și Raluka, ori cu Mirela Vaida și Ansamblul folcloric condus de Marin Barbu (Nea Mărin) și Theo Rose. Cam așa a fost, pe scurt, ediția din acest an a Festivalului-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „La Casa Tudorii”, ajuns în acest an la ediția a XII-a.
Evenimentul a debutat vineri după-amiază, la Slobozia, cu parada festivalului, zeci de domni și domnițe, hangii și hangițe, cai, cavaleri și luptători, costumați în veșminte și ținute militare medievale au mers pe străzile municipiului pentru a anunța deschiderea festivalului.
Prima zi de desfășurare a festivalului a fost una rece și ploioasă, iar vântul a dat emoții organizatorilor și fiori participanților. Cu toate acestea, programul a decurs aproape conform planului, cu expoziții tematice, cu parada războinicilor medievali, demonstrații militare de mânuire a armelor și săbiilor, ateliere meșteșugărești, tabere medievale creștine și otomane și, bineînțeles, cu spectacole, susținute de talentații artiști ai ansamblurilor folclorice Baladele Deltei (Tulcea), Flacăra Prahovei (Ploiești) și Bărăganul (Călărași). Pentru câteva zeci de minute, Orașul de Floci a redevenit parte a istoriei medievale, prin reconstituirile istorice oferite publicului de zece asociații de profil din țară.
Atmosfera a fost întreținută și de acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale, dirijor colonel doctor Cornel Ignat. Ziua s-a încheiat cu un spectacol artistic susținut de Raluka și Taraful de la Clejani.
De menționat faptul că printre expozițiile tematice s-au aflat „Florării din Bărăgan”, o expoziție de fotografie prezentată de Centrul Cultural Ionel Perlea și realizată de Florin Floreanu, dar și o expoziție cu machete de ambarcațiuni folosite la construcția podurilor dunărene, realizată de Constantin Stanciu „Nea Bărbosu”. În plus, în aceste zile, Muzeul Național al Agriculturii a avut ateliere de împletit spice, de lucrat la roata olarului, dar și demonstrații de copt pâine la țest, iar Biblioteca Județeană a fost prezentă, la „Cortul Alb” cu tot felul de cărți de bucate, de la rețete cu mâncăruri tradiționale până la cele „vegane”.
„Casa Tudorii” a fost arhiplină
Duminică, 13 octombrie, Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci” de la Giurgeni a devenit neîncăpătoare pentru sutele de participanți și concurenți. O zi plină, animată, cu soare și relaxare, cu mâncăruri pentru toate gusturile, cu tot felul de produse tradiționale sau mai moderne, cu spectacole artistice susținute de artiști talentați din județ și nu numai (Formații de dansuri de fete „Florile Bărăganului” Făcăeni și „Fuiorul” Mihail Kogălniceanu, Grupul vocal bărbătesc „Colinda” Jilavele, Ansamblul folcloric „Valurile Dunării” al Căminului Cultural Giurgeni; Grupul de mandoline din Giurgeni, Grupul vocal „Doruri ciulnițene” Ciulnița, Ansamblul folcloric „Plaiurile Mioriței” Buzău), dar și de soliști vocali.
O notă aparte a fost adusă de muzica medievală interpretată de „Cimpoierii din Transilvania”, iar folclorul ialomițean a fost din nou scos în evidență de Ansamblul Folcloric „Doina Băraganului”, cu soliștii Nicole Dumitrașcu, Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad și Daniel Trifu.
Nu au lipsit spectacolele de reconstituire istorică, scenele de luptă la care au participat și caii special dresați și spectacolele de joglerie cu lumini.
Festivalul s-a încheiat târziu în noapte cu recitalul capetelor de afiș – Mirela Vaida și Ansamblul folcloric condus de Marin Barbu (Nea Mărin) și Theo Rose.
Revenind la concursul culinar, așa cum precizam anterior, anul acesta au participat 46 de echipaje, cu 631 de rețete preparate și înscrise în concurs. Standurile au fost „gătite”, iar preparatele puse la dispoziția juriului. Misiunea juriului, condus de chef Horia Vârlan, de a evalua fiecare produs, a fost aproape imposibilă. Dar până la urmă s-a ajuns la o concluzie, iar concurenții au aflat dacă rețetele lor ingenioase au trecut proba de foc.
Album Foto – La Casa Tudorii 2024
Iar TROFEUL „CASA TUDORII” 2024 a fost câștigat de comuna Giurgeni, pentru păstrarea tradițiilor bucătăriei dunărene.
CATEGORIA ELEVI
Secțiunea „Preparate conservate și semiconservate”
Premiul I – Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia (internat) – „Dulceață de porumbe”
Premiul al II-lea – Școala Gimnazială Vlădeni – „Dulceață de pepene galben”
Premiul al III-lea – „Hărnicuțele Tudorii” de la Palatul Copiilor Slobozia – „Dulceață de nuci verzi”
Secțiunea „Patiserie și cofetărie”
Premiul I – Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Fetești – „Semilună cu nucă”
Premiul al II-lea – Liceul Teoretic „Paul Georgescu” Țăndărei – „Scutecele lui Iisus”
Premiul al III-lea – Școala Gimnazială Ciulnița („Mămici și pitici”) – „Minciunele”
Secțiunea „Preparate culinare reci (antreuri)”
Premiul I – Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Fetești” – „Salată de napi”
Premiul al II-lea – Școala Profesională „Areta Teodorescu” Grivița – „Plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi”
Premiul al III-lea – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Fetești – „Papară de pâine cu brânză”
Secțiunea „Mâncăruri calde”
Premiul I – Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Slobozia (structura Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”) – „Sărmăluțe în foi de ceapă”
Premiul al II-lea – Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Urziceni – „Ghiveci de toamnă”
Premiul al III-lea – Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia – „Năut cu șunculiță”
CATEGORIA ADULȚI
Secțiunea „Preparate conservate și semiconservate”
Premiul I – „Gospodinele iscusite”, comuna Stelnica – „Magiun de prune fără zahăr”
Premiul al II-lea – Asociația Handicapaților Neuromotor Ialomița – „Prune în vișin”
Premiul al III-lea – Gurgu Elena, Gurgu Ionela și Chenu Valentina, comuna Vadu Oii (Constanța) – „Zacuscă de pește”
Secțiunea „Patiserie și cofetărie”
Premiul I – „Delicatesurile soacrei”, comuna Mihail Kogălniceanu – „Prăjitură cu nucă”
Premiul al II-lea – Primăria Bordușani – „Tartă cu dovleac”
Premiul al III-lea – Primăria Ciulnița – „Pâine cu aluățele”
Secțiunea „Preparate culinare reci (antreuri)”
Premiul I – Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia – „Mic dejun cu arpacaș din speltă”
Premiul al II-lea – Școala Gimnazială Albești – „Salată de vinete”
Premiul al III-lea – Asociația Daniil Slobozia – „Imamul leșinat”
Secțiunea „Mâncăruri calde”
Premiul I – „Veteranele de la Luciu”, comuna Gura Ialomiței – „Sarmale cu jumări, mâncare de prune”
Premiul al II-lea – „Mărculeștencele iscusite”, comuna Mărculești – „Iepure cu sos de roșii și măsline”
Premiul al III-lea – Școala Profesională „Areta Teodorescu” Grivița – „Sărmăluțe în foi de zmeură”
Festivalul-concurs este organizat de Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, Muzeul Național al Agriculturii, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradițonale Ialomița.