Slobozia: Campanie de informare și selecție de beneficiari pentru proiectul “Economie socială în regiunile Centru şi Sud-Muntenia”
SC INTERNATIONAL SERVICE EXPERT SRL, în parteneriat cu SC VERIFIELD SRL, implementează o campanie de informare şi selecţie a membrilor grupului ţintă în cadrul proiectului “Economie socială în regiunile Centru şi Sud-Muntenia”, cod SMIS 311214.
Valoarea totală a proiectului este de 14.965244,84 lei, finanţarea nerambursabilă acordată fiind de 14.667.883,35 lei. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni, în perioada 01.08.2024 – 31.01.2027.
Grupul ţintă este format din 132 de persoane care doresc să înfiinţeze întreprinderi sociale în mediul urban, respectiv persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 ani, şomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive. Pentru înființarea unei întreprinderi sociale valoarea sprijinului financiar acordat va fi de maxim 100.000 Euro. Acordarea finanțării se va realiza în baza unui contract de subvenție.
Așadar, joi, 3 octombrie, la Slobozia, acest amplu proiect a fost prezentat potențialilor beneficiari, care au fost informați cu privire la ceea ce înseamnă sectorul economiei sociale, cum pot investi în acest domeniu, cum pot participa la cursurile de formare profesională pentru a deveni antreprenor în economia socială, cum pot beneficia de micro-granturile acordate în vederea înființării firmelor sau ONG-urilor și care sunt condițiile de eligibilitate.
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea desfăşurării de activităţi independente în sectorul economiei sociale, prin furnizarea unor servicii integrate de sprijin, concretizate în parcurgerea unui program de formare profesională în antreprenoriatul social şi a unor programe de consiliere antreprenorială specializată în domeniul economiei sociale, pentru îmbunătăţirea accesului la piaţa muncii a 132 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane cu vârsta de peste 30 ani, şomeri, şomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piaţa muncii, persoane inactive, sprijin materializat în înfiinţarea a 23 de structuri sustenabile de economie socială în localităţile urbane din regiunile Centru şi Sud-Muntenia, în cadrul cărora vor fi create 138 locuri de muncă, pentru a asigura integrarea pe piaţa muncii a 138 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive”, a precizat Ștefan Stancu, expert implementare.
Pentru înființarea unei întreprinderi sociale (firme sau ONG-uri) valoarea sprijinului financiar acordat va fi de maxim 100.000 Euro, nerambursabili, acordarea finanțării realizându-se după parcurgerea cursurilor de formare profesională, cursuri care sunt gratuite, și după întocmirea unui plan de afaceri fezabil.
„Aceste structuri de economie socială vor avea obligația să angajeze șase persoane din grupurile vulnerabile, marginalizate, care nu și-au găsit un loc de muncă, șomeri etc, și care prin înființarea acestor întreprinderi își vor găsi un loc de muncă. Iar targetul nostru este ca până la finalul proiectului, adică peste 30 de luni, să avem cel puțin 138 de locuri de muncă nou create. Aceste structuri de economie socială, firme, ONG-uri, sau cum vreți să le numim, vor beneficia de o finanțare de până la 100.000 de euro pentru ceea ce vor să facă în cadrul firmelor respective. Adică se finanțează aceste structuri pe anumite idei care se vor dezvolta în cadrul cursurilor pe care le vom face și care se vor regăsi în planurile de afaceri ale beneficiarilor. Facem precizarea că o altă condiție este că la aceste cursuri se pot înscrie persoanele care au terminat liceul, adică să aibă neapărat 12 clase. Cursurile se pot face online și constă în foarte multe ore de practică. Vor învăța cum se face un plan de afaceri, foarte bine structurat, care poate fi aplicat în vederea finanțării chiar și pe alte linii de finanțare cu fonduri europene sau de la stat, asta dacă nu se califică în acest proiect pe economie socială ”, a adăugat Ștefan Stancu.
Vor exista șase cursuri, formate din cel puțin 22 de persoane pe grupă. Cursurile sunt certificate și vor consta în 120 de ore de practică și 60 de teorie. La finalul cursurilor, participanții care vor parcurge toate orele vor fi recompensați cu o subvenție.
Cele 23 de întreprinderi sociale vor fi înființate după ce participanții vor susține un concurs de proiecte, în urma întocmirii planului de afaceri. Vor fi alese cele mai bune planuri de afaceri, în funcție de cât de sustenabil, cât de fezabil va fi proiectul afacerii respective.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European Plus, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon +40731628702, pe adresele de mail: [email protected], [email protected].